Az Európa Tanács filmdíját kapta a Csak a szél

Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása nyerte el az Európa Tanács FACE-díját (Film Award of The Council of Europe) az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon szombaton – értesült az MTI a Magyar Filmunió közleményéből.

 

A februári Berlinálén Ezüst Medvével díjazott magyar-német-francia koprodukcióban készült játékfilm rendezője személyesen vette át az elismerést.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet azon alkotásokat jutalmazza a díjjal, amelyek az emberi jogok jelentőségére irányítják a figyelmet. Az elismerés odaítéléséről nemzetközi zsűri dont, két éve adják át az isztambuli fesztiválon.

A Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig. Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a filmoperatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt. A film vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).

A rendező ötödik játékfilmje nemrég a Távol-Keleten a hongkongi filmfesztiválon is bemutatkozott, és hamarosan Észak-Európa rangos seregszemléjén a koppenhágai CPH:PIX-en is látható lesz.