Amikor egy DVD alakját veszi fel a DOLOG (teszt)

John Carpenter 1982-es klasszikusának előzményfilmje most végre DVD-n is a miénk lehet. Érdemes összevetni, hogy ha hangulatában tökéletesen nem is sikerült reprodukálni az első filmet, az apró részletek tökéletesen a helyükön vannak. A RoTaPress jóvoltából tesztelünk.

 

1982-ben furcsa dolgok történtek. Egyfelől egy norvég kutatócsoport rábukkan egy évezredek óta a jég fogságában reked idegen életformára, aztán egy amerikai kutatócsoport pedig rábukkan egy a messzi távolból feléjük rohanó szánhúzó kutyára. Ez utóbbi történetből forgatott filmet John Carpenter, aki a horror olyan klasszikusát teremtette meg amit még az unokáink is emlegetni fognak. A nagy előzmény, meg utózmány, meg újraforgatási hollywoodi mizériában persze, hogy a Dolog is áldozatul esett, de ha minden filmes így nyúlna hozzá egy egykor már sikerre vitt remekhez, akkor biz Isten, nem sopánkodnék egyszer sem.

Nagyon nem szeretnék belemenni a film boncolgatásába, hiszen ez mégiscsak egy DVD tesztelős írás (annak is a legfurcsább szempontok alapján felépülő válfaja), de annyit talán mégis leszögeznék, hogy aki teheti kezdje a Dolog nézését nyugodtan az első filmmel, vagyis a ’82-es klasszikussal, aztán nyúljon újra a 2011-es mozihoz. Amitől le fog esni az ember álla, az az, hogy milyen pontossággal rakott vissza a stáb minden egyes szeget arra a helyre, ahová azt 1982-ben Carpenterék eredetileg letették. A balta a falban, az összeégett Dolog, a feltört jégtömb. Mind ott van, de tényleg. Na ennyi kis spoilerezés után jöjjön a szokásos: külcsín és belbecs, amolyan popcornosan.

Külcsín

Mi mást is mondhatnék. Akár csak a filmben, a film külső megjelenésében is a 29 évvel ezelőtti mozit idézi. Ugyan az a prémcsuklyás alak, hasonló torzulással. Fekete és rideg, ahogy a film hangulata is. Tetszik a borító, csak megint az a „Holtak hajnala producereitől” szlogen húzhatott volna el búsba. Ha már ennyire ragaszkodnak hozzá a DVD kiadók, hogy rányomjanak ilyen hülyeségeket a borítóra akkor kérjük ezután, hogy a fóliára ragasztott és azzal együtt eltávolítható matricával tegyék meg mindezt. El nem hiszem, hogy a DVD vagy Blu-ray vásárló közönség valaha vett volna így filmet. Kérem szépen csak azért nem került bele egy lemezt a kosárba mert az XY producerei ott vannak a stáblistán, vagy a US Weekly ezt meg azt írta róla. Szóval minden effélét tessék szépen abbahagyni.

Egyébként hogy valami pozitívot is mondjak, az egy oldalas nyomott borító fehér felét nem kell lesegetnünk, ugyanis horror film lévén, fekete tokot kapott a film. A korong pedig szépen van szitázva.

Belbecs

Ami minimál dizájnnal működött a külcsínen, az most véres bosszút áll a belbecsen. Én, ugyanis nem emlékszem olyan DVD-re – legalábbis ami 3.200 forintot kóstál – amin ne lett volna legalább egy kis fikarcnyi extra. A 2011-es Dolgon, egy apró dolognyi, annyi sincs extraként.(Ez a Blu-ray esetében sincs másképp.) Akkor mi van? Mozgó menükép, ami viszont mind a két almenüben – a jelent választásban és a beállításokban – is fut. Hang, kép panaszmentes, bár utóbbi mintha egy hangyányit sötét lenne. Talán a moziban sem volt világosabb – erre sajnos nem emlékszem.

Összesítve a 2011-es Dolognak ott a helye az 1982-es klasszikus mellett. Bár ha én a jövendőbeli vásárló helyében lehet, hogy várnék egy kicsit a beszerzéssel. Egy extra mentes DVD ugyanis nekem, már ha nem gyűjtő, hanem reálisan gondolkodó vásárló lennék, nem érne meg 3.200 magyar bankót.

Hála és köszönet a RoTaPress Internationalnak, hogy ismét gorcső alá vehettünk egy DVD kiadványt.

A fotókért ismét puszi Ivettemnek.