Jubileumi Bond-kiállítás

A James Bond-filmek félévszázados történetét idézi fel az a kiállítás, amely az évforduló alkalmából a brit titkosszolgálat 007-es ügynökéről szóló filmek legérdekesebb kellékeit vonultatja fel a londoni Barbican Centerben.

 

A Designing 007 – Fifty Years of Bond Style című kiállításon nemcsak Daniel Craig, a legújabb Bond-sztár Casino Royalban viselt kék úszónadrágját, vagy a Dr. Nó című részben Honey Rydert alakító Ursula Andrews híres fehér bikinijét, illetve egyéb kosztümöket tekinthetnek meg az érdeklődők, hanem bemutatják a híres Bond-kocsikat és azokat a különleges kütyüket és fegyvereket is, amelyeket a titkosszolgálat technikai szakértője fejlesztett ki a mindig elegáns, szoknyavadász 007-es ügynök számára – ismertette szerdán The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk). A kurátorok szeretnék ismét elkészíttetni azokat a Bond-kosztümöket is, amelyek időközben az enyészeté lettek. 

A július 6-án nyíló kiállítás a filmsorozat egzotikus helyszíneit, nyaktörő mutatványait, különleges effektusait is felvonultatja, amelyek szinte a Bond-filmek védjegyévé váltak az elmúlt ötven évben. 

A Skyfall című, most készülő Bond-epizód sem marad ki a tárlatból. A Sam Mendes rendezésében forgatott film októberben kerül a magyar mozikba. 

A szeptember 5-ig látogatható kiállítás létrehozásában vendégkurátorként Lindy Hemming, néhány Bond-jelemez tervezője, és Bronwyn Cosgrave divattörténész is közreműködik.