Egy tetovált DVD (ajánló)

A RoTaPress Inc. jóvoltából ismét DVD-t szemlélhetünk. A kukacoskodó tekintetünk alatt ezúttal a Tetovált lánnyal nyitó Millenium trilógia fekszik.

 

Írtunk már ajánlót, kritikát a Tetovált lányról, ami egyszerűen annyira tökéletes triller, hogy legutóbb talán a He7edik végig ülése közben éreztem magam ennyire feszengve a moziszékben. Drukkolva a végkifejletért, amelynek megérkezéséig egy két ősz hajszállal is gazdagodtam. Szóval a svédek ezúttal kenterbe verték Hollywoodot és megmutatták, hogy nem az IKEA és az ABBA miatt lehet őket respektálni.

 

A tetovált lány Stieg Larsson 10 regényesre tervezett történetfolyamának első regénye. Mély fájdalom, hogy az író hirtelen bekövetkezett halála miatt csupán 3 könyv és ebből 3 film készült el, de végre most ezt a hármat egy pakkban vihetjük haza. Íme a Millenium gyűjtemény.

 

Külcsín

Bár én személy szerint jobban szeretem azokat a gyűjteményeket, amik kihajtható bookletet kapnak, még jobban egységessé téve a megjelenést, de így dobozban sem rossz a DVD. Persze ez esetben csupán arról van szó, hogy a már megjelent filmek köré gyártanak egy dobozt, na de mégis, nekem így is nagyon tetszik a gyűjtemény.

 

Amire egy kicsit többet áldozhattak volna az a papír minősége. Szép a dombor nyomott Millenium felirat és a sárkányfej, de egy filmes réteget kaphatott volna még a fekete papír. Ezzel elkerülhető lett volna, hogy kézbevétel után ujjlenyomatok díszítsék a dobozt.

 

Apropó Millenium. Több fórumon találkoztam már a felvetéssel, hogy el lett szedve a felirat. Mert, hogy a svéd magazin címe Millennium, nálunk pedig egy n-el került forgalomba. Azonban nem csak a dobozon, de a filmek tokjainak borítóján sőt, a filmek menüjében is egy N-nel kapott megjelenést a Millenium. Itt valami következes hibáról lehet szó, ha valóban hibáról kell beszámolnunk. (További megfejtéseket hozzászólásban várok:))

 

Ami a további külső megjelenést illeti. Érezhet, hogy a Tetovált lány korábban jelent meg és még nem tervezték akkor a többi film kihozatalát. Egy kicsit elüt a többitől a borító. Összességében azonban nem égbekiáltó a különbség. Bár a tokok újrahasznosított anyagból készültek és sima feketék ez esetben én el sem tudnék képzelni mást. A film sötét hangulata éj feketéért kiáltott.

 

 

 

Belbecs

Kaptam már hideget és meleget, hogy se kép se hang szempontjából nem írok semmit. Így hát akkor jöjjenek a puszta tények. A kép a Tetovált lányon anamorf 2,35:1 arányú, míg a másik két filmen 16:9-es. Hangban pedig minden filmre 5,1-es magyar és svéd eredetit kapunk. Bár a moziban furcsa volt svédet hallgatni, bevallom őszintén a fülem egy fél óra múlva hozzászokott, így most az egyszeri magyar szinkronos nézés után biztosan végig megyek még egyszer a filmeken svédül is.

 

Egyébként mindegyik film interaktív menüt kapott. Mozgó fűmenüvel és egyszerű, de remekül kezelhető beállítási opciókkal. Extrákat nem kapunk, talán ennyi szépséghibát kell elviselnünk, hiszen minden egyéb ha nem is felülmúlhatatlan, de nagyon is elfogadható kivitelezést kapott.

 

A Millenium trilógia tehát egy remek kis gyűjtemény, három izgalmas fimmel és szép igényes kivitelezéssel. Már csak egy IKEA polc kellene, amin díszelegve tökéletes lenne az összkép. A DVD-ért ismételten köszönet a RoTaPress-nek.

 

 A fotókért puszi Ivettemnek.