Harry Potter-film után Shakespeare-darab: Ralph Fiennes A viharban

Ralph Fiennes-t A vihar című Shakespeare-darabban láthatja ősszel a londoni West End közönsége. A világhírű brit színész azt reméli: a Harry Potter-sorozat utolsó részének nyári sikere sok fiatalt is a színházba vonz majd, hogy élőben is láthassák a varázsló-saga főgonoszát.

Ralph Fiennes-t A vihar című Shakespeare-darabban láthatja ősszel a londoni West End közönsége. A világhírű brit színész azt reméli: a Harry Potter-sorozat utolsó részének nyári sikere sok fiatalt is a színházba vonz majd, hogy élőben is láthassák a varázsló-saga főgonoszát.

Ralph Fiennes, aki a Potter-filmekben Lord Voldemortot játszotta, Prosperót alakítja a The Theatre Royal Haymarket október 29-ig tartó előadássorozatában Trevor Nunn rendezésében.

Mint azt a BBC Radio 4 egyik műsorában elmondta, bízik abban, hogy a fiatal Harry Potter-rajongókat, akiket általában nem nagyon érdekel Shakespeare, vonzza majd az előadás. Felidézte, hogy egy Jennifer Lopezzel forgatott romantikus komédia, az Álmomban már láttalak bemutatója után Ibsen Brand című darabjában lépett színpadra. „Egy csomó J Lo-romkom rajongó eljött az Ibsen-darabra, ami szerintem nagyszerű volt” – emlékezett vissza az angol színész.

A varázsló-saga utolsó darabja, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész több jegybevételi rekordot is megdöntött. A Potter-filmekben Fiennes arcát szinte teljesen eltorzították, ám a rajongók így is felismerik az utcán. „Reméltem, hogy Voldemort orrnélkülisége segít megúszni a dolgot, de sajnos nem ez a helyzet” – mondta a színész, akit így időnként bizony „levoldemortoznak”.

Megjegyezte: reméli, hogy azok a Harry Potter-rajongók, akik eljönnek A viharra, ugyanannyira szeretni fogják Shakespeare-t, mint ő. „Shakespeare-ben van egyfajta kifejezőerő, amelyet rendkívül izgalmasnak találok, és remélem, hogy mások is így látják” – tette hozzá Fiennes.

A vihar és a Harry Potter-filmek között látszólag nagy a kontraszt, ám a színész szerint van hasonlóság a színészi játékban. „Amikor az ember játszik, az mindennél fontosabbá válik. Bármilyen is a kontextus, annyira valósnak, közvetlennek és hitelesnek kell lennie, amennyire lehet” – hangsúlyozta.

A 48 éves Fiennes rengeteg Shakespeare-szerepet játszott és az idei Berlinalén mutatták be a Coriolanus filmváltozatát, amelyet rendezőként is jegyez. Ennek ellenére örül annak, hogy ezúttal Trevor Nunn ült a rendezői székben. „Csodálatos dolog, ha nem nehezedik az emberre ez a felelősség, ha csak egyszerűen nekivághat: fejest ugrok bele és Trevor Nunn majd megmondja, hogy működik-e vagy sem, hogy milyen irányba kell elmenni. Ez hatalmas megkönnyebbülést jelent a Coriolanus után”.

Arra a kérdésre, miszerint a sok Shakespeare-szerep után tervezi-e, hogy sorra veszi az összes darabot, elárulta: nagyon szeretné eljátszani a Téli regében Leontes szerepét és nem tud szabadulni a Macbeth gondolatától. „Lear király? Az még egy pár évvel odébb van” – véli Fiennes, megjegyezve, hogy már le is csúszott egy párról. Szerette volna eljátszani például V. Henriket (aki 35 évesen halt meg), de erről már végleg lemaradt.

 

(mti)