3D-s horrort forgatnak a fővárosi Vidámparkban

Brit és amerikai színészekkel és magyar stábbal forog a Gingerclown című horrorkomédia a budapesti Vidámparkban: az augusztus 8-án kezdődött munka szeptember elejéig tart, a nemzetközi premiert október végére időzítenék.

“Egy menekülős jelenetet veszünk éppen fel. A főszereplőt alakító Ashley Luke Lloyd egy hatalmas szörny elől menekül egy kihalt öltőzőben” – mondta Hatvani Balázs, a film író-rendezője az MTI-nek.
    Az alkotó kitért ara, hogy varázslatos hangulata miatt választotta a Vidámparkot a forgatás helyszínéül. “Ideális egy horror vígjátékhoz. A közönség által ismert terek mellett bemehettünk az elzárt részekre is, például a barlangvasút ódon műszaki, gépészeti részlegébe” – fejtette ki a rendező.

A főszereplőkről elmondta: hosszú casting során választotta ki a női főszerepet alakító Erin Hayes-t és Ashley Luke Lloydot, mindketten a brit színjátszás fiatal tehetségei. “Ashley a Billy Elliot színielőadás egyik fontos szerepét játszotta Londonban, emellett kisebb filmszerepei voltak, Erin szintén ígéretes pályakezdő, egy Los Angeles-i drámaiskolába járt”.
A történet szerint Sam Tully, a középiskola “lúzere”, hogy bizonyítsa rátermettségét az őt szívató focicsapat tagjainak, bemegy az évtizedek óta elhagyatottan álló vidámparkba. Bízik abban, hogy így elnyerheti az egyik hátvéd, Biff barátnője, Jenny tetszését is. A lány végül nem hagyja, hogy Sam egyedül vágjon bele a kalandba, így együtt néznek szembe a vidámparkot megszálló gonosz lényekkel.
Hatvani Balázs elmondta, hogy a film 1983-ban játszódik, és a 1980-as évek klasszikus horrorfilmjeinek világát idézi meg.
    “Nem a manapság divatos, például a Fűrészből ismert darabolós filmet képzeltünk el. Inkább az Evil Dead-re, a Labirintusra hajazunk, a szörnyek sem számítógéppel készülnek, hanem animatronikus bábok lesznek” – tette hozzá. Megemlítette, hogy a szörnyek külsejét egyelőre igyekeznek titokban tartani. “Horrort készítünk, tehát van vér meg rettegés, de a film tele lesz poénnal is” – fogalmazott a rendező, aki egy új típusú közönségfilm meghonosítását tűzte ki célul.
A szörnyek hangját olyan ismert színészek kölcsönzik, mint a Rocky Horror Picture Show-ban is szerepelt Tim Curry vagy Lance Henriksen, aki A bolygó neve: Halálban játszotta Bishopot, a robotot. Hallható lesz a Gyűrűk ura Grimájaként is feltűnt Brad Dourif, a Rendőrakadémia “hangváltoztatója”, Michael Winslow vagy a Szárnyas fejvadászból ismert Sean Young. “Tetszett nekik a forgatókönyv, így már csak az ügynökeikkel kellett megegyezni” – magyarázta a rendező.
A költségvetésről Hatvani nem kívánt nyilatkozni, mint ahogy a film egyik producere, Kiss Levente sem. Annyit azonban elárultak, a mozi teljes egészében magántőkéből készül, és egy átlagos magyar film költségvetését ők sem lépik túl. Terveik szerint a Gingerclown világforgalmazásba kerül, olyan cégek bevonásával, mint a Bravia Media vagy a Shoreline Entertainment. “Erről azonban csak akkor születik döntés, ha kész a teljes film” – tette hozzá Hatvani Balázs, aki a bemutató után a Thelomeris (Sorsvonalak) című, öt éve elkezdett sci-fijét szeretné befejezni, Mark Hamill-lel, a Csillagok háborúja Luke Skywalkerével a főszerepben.
A Gingerclown 3D-ben forog. Az operatőr, Gráf Péter az MTI-nek elmondta, hogy a filmhez sokat merítenek a 80-as évek horrorjaiból, filmklasszikusaiból.
    “Hideg színek fogják jellemezni a filmet, alig van olyan jelenet, amelyben ne lenne holdfény. És persze a Vidámpark színei, a váratlanul felvillanó színes égők is meghatározzák a látványt” – magyarázta Gráf Péter, aki szerint a 3D-s technika miatt új megvilágításokat kell alkalmazniuk. “Ami jól néz ki 2D-ben, nem biztos, hogy értelmezhető ezzel a technikával” – tette hozzá.
A 3D-s technikáért felelő Tóth Gergely rendező beszámolt arról, hogy saját fejlesztésű kamerarendszerrel dolgoznak, két kamera képét komponálják össze.
    “Az egyszerű kezelhetőség kedvéért rendezői aspektusból fejlesztettük ki a rendszert. Viszont a technika térélményt ad a nézőnek, megnyújtja a 2D-s képet” – fűzte hozzá a filmes, aki szerint a horrorfilmhez jelentős adalékot nyújt a 3D. “Jól érzékelhető lesz, hogy a vászonról kinyúlik a gonosz”.

A főszereplő, Ashley Luke Lloyd az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezi a forgatást, izgalmasnak találja a különleges helyszíneket. A filmbe az ügynöke révén került be, egyből megtetszett neki a forgatókönyv.
    “Imádom a horrorfilmeket, sokat meg is néztem újra a forgatás miatt, hogy tanuljak, ötleteket merítsek belőlük” – fogalmazott a színész, aki reméli, hogy a forgatás végével lesz ideje egy kicsit körbenézni a városban.
    A brit színész arról is beszélt, hogy korábban nem találkozott Erin Hayes-szel, akit nagyon tehetségesnek tart, és “működik közöttük a kémia”. Lloyd színészileg is izgalmasnak találta a karakterét, mivel a kezdetben bizonytalan, gyenge, szerény Sam a történtek hatására egyre magabiztosabb, erélyesebb lesz.

(MTI)

Hozzászólások lezárva.