A párizsi mumus: 3D-s francia animációs film a mozikban

A párizsi mumus címmel látható csütörtöktől a magyar mozikban Bibo Bergeron francia rendező legújabb 3D-s animációs filmje. A Párizsban játszódó történet egy szörnyről szól, aki összebarátkozik az egyik legnagyobb francia sztárral.

 

A hollywoodi filmgyártásban eltöltött évtized és olyan filmek, mint a Cápamese vagy az Irány Eldorádó után Bibo Bergeron visszatért a francia filmhez.

A tavalyi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált 3D-s animációs alkotás a The Film Stage (thefilmstage.com) szerint inkább honfitársa, Sylvain Chomet alkotásaira emlékeztet, mint Bergeronnak a DreamWorks-nél készült korábbi munkáira. Mint írják, A párizsi mumus kevésbé stilizált ugyan, mint Chomet Belleville randevúja, de Bergeronnak sikerült egészen sajátos ízt vinnie a film képi világába.

A nagyszerűen kidolgozott háromdimenziós párizsi városképben játszódó történet, amelyben a szokásos meseelemek közül megjelenik a szerelem, a barátság és a varázslat is, 1910-be repíti vissza a nézőket. Pánik uralkodik Párizsban, hiszen egyre nagyobb az árvíz és ráadásul egy szörnyeteg ólálkodik a falak között. A rendíthetetlen Maynott rendőrparancsnok és emberei éjt nappallá téve a szörnyre vadásznak. Úgy tűnik, nem is olyan rossz hely a rejtőzködésre a Montmartre-i kabaré, a L’Oiseau Rare reflektorfénye, ahol a talpraesett énekesnő, Lucille a sztárattrakció. A nagy kalandba akaratlanul belekeveredik a félénk mozigépész, Emile és Raoul, a nyegle kifutófiú és feltaláló. Összefogva a melegszívű kabarésztárral, Lucille-lel, és egy különc tudós okos majmával közösen próbálják megmenteni a kevéssé félelmetes szörnyet, Francoeurt a város kegyetlen rendőrparancsnokától.

A kilencven perces filmhez olyan sztárok kölcsönözték hangjukat, mint Vanessa Paradis, Gad Elmaleh, François Cluzet vagy a -film zenéjét is jegyző – francia zenész, Mathieu Chedid. A magyar változatban Lucille Bánfalvi Eszter, Raoul Nagy Ervin, Emile Elek Ferenc, Maynott rendőrparancsnok pedig Törköly Levente hangján szólal meg.

A párizsi mumus, amelyet producerként Luc Besson jegyez, mintegy 25 millió euróból készült Bibo Bergeron eredeti története alapján.