Sokat ígért, keveset adott a Fear the Walking Dead

Annyira hozzászoktunk már az agytrancsírozáshoz, hogy a Walking Dead spin off-jának első része, ótvaros nagy űrt hagyott maga után. fear-the-walking-dead-still-image

Alig vártam, hogy vége legyen a nyárnak, legalábbis sorozat szempontból. Az egyik nagy kedvencem ugyanis a The Walking Dead, akár csak összes társa, pihenéssel tölti az év legmelegebb napjait. Na meg egyébként is. Már a tavasszal megrebegtették, hogy érkezik a Walking oldalhajtása, vagyis spin off-ja, a Fear the Walking Dead, ami szintén augusztus végén startol majd az amc-n. Hétfőn aztán le is vetítették Fear első részét.

Azt már korábban beharangozták, hogy ezúttal átruccanunk majd a nyugati partra az USA-ban és, hogy nagyjából azt követhetjük végig, hogy miként terjed el a zombi kór a kontinensen. Na de akkor is. Egy teljes óra, megannyi belebegtetett zombi támadásos szituáció és nagyjából semmit sem kaptunk. A Walking Dead pont azért tudott bevonzani nagyon gyorsan nagyon sokakat, mert nem lacafacázott. Paff, és bele is vágott az események sűrűjébe. Aztán amikor a második évadnál belassultak a dolgok, sokan el is pártoltak a sorozattól. Mert ennek a műfajnak pont az a lényege, hogy tudjuk, hogy minden bokorban zombi lapul és, hogy a két lábon járó rothadó húscafatokat válogatott módszerrel kell fejbe baszkodnia kedvenc karaktereinknek. Ez a kotta, ezért szeretjük és kész.

MV5BMTQzOTkxMjI3MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTgwNzUzNjE@._V1__SX1218_SY816_

Ehhez képest most a Fear the Walking Dead egy csiga vánszorgásával vezet be minket egy olyan világba amit mindannyian jól ismerünk. Azzal együtt, hogy az első rész egy órája alatt nem kaptunk magyarázatot a kór keletkezéséről, annak elszabadulásáról, a fertőzés megindulásáról. Szóval úgy nagyjából semmiről. Megismertük a későbbi főszereplőink karaktereinek mélységeit és talán későbbi motivációjukat és ennyi. Az első részre mindez édeskevésnek bizonyult.

Emlékezzünk csak vissza a Walking első epizódjára. A „biciklis lányra” vagy arra az elképesztő képre, amikor Rick belovagol a városba, vagy ahogy lógva hagyott minket a tankba zárt jelenttel. Hát melléállítva a Feart, igen csak erősen nyeri a versenyt az eredeti sorozat.

MV5BMjA5OTQ2MTEzOV5BMl5BanBnXkFtZTgwODcwNzUzNjE@._V1__SX1218_SY816_

Na de ne menjünk el a Fear the Walking Dead nyitódarabjának pozitívumai mellett. Mert azért voltak neki bőven. Elsősorban az a fajta bizonytalan hangulat volt nagyon eltalálva ami a karakterek történetvezetésben megkapott helyének volt köszönhető. Hogy Nick drogos képzelgést vagy a valóságot élete át. Hogy Travis és Madison is érzi valami nincs rendben a gyerekekkel az iskolában és az egész iskolai légkör valahogy baljós jövőt jósol. És, hogy Alicia hiába várja a pasiját a megbeszélt randira ő még csak nem is jelentkezik. Persze mi pontosan tudjuk, mi lett vele, a lány azonban nem tudja, hova tenni a dolgot.

A másik pedig, hogy a nézők agyát is a végtelenségig húzták. Ugyanis mindannyian vártuk már a szekrény mögül előugró álkapocs csattogtatót, ám az csak nem akart előbújni. Ezért ahányszor csak lehetett a készítők elhúzták a mézesmadzagot ám egyelőre semmi sem történt.

MV5BMTUwODI0MDcyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDkwNzUzNjE@._V1__SX1218_SY816_

Minden esetre a kezdet így teljesen felemásra sikeredett. Nem kaptuk meg azt, amit nagyon vártunk, de egyből felvillantottak egy lassan kibontakozó világégés lehetőségét. Ami még mindig elsülhet nagyon jól. Pláne, ha olyan villámgyorsan tetőzik majd be a dolog, mint ahogy az Atlantát látva sejthetjük.

3 responses to “Sokat ígért, keveset adott a Fear the Walking Dead

 1. ‘Mert ennek a műfajnak pont az a lényege, hogy tudjuk, hogy minden bokorban zombi lapul és, hogy a két lábon járó rothadó húscafatokat válogatott módszerrel kell fejbe baszkodnia kedvenc karaktereinknek. Ez a kotta, ezért szeretjük és kész.”
  SPOILEREK az eredeti sorozatból:
  Nem, nem pont ez a lényeg. Már Romero zombifilmjei is többet tartalmaztak ennél (fogyasztói társadalom kritikája). A Walking Dead pedig az évadok során már elég szépen levezette, hogy nem a zombik tekinthetőek a léglényegesebb elemnek a sorozatban, ők csak az előidézői azoknak az eseményeknek, amelyekkel igazán foglalkozni akar a széria. Sokkal inkább szól már az egész az emberekről, hogy rájuk milyen hatással vannak az egyes szituációk, az egész kialakult helyzet. Most a legutóbbi évadban pl. szépen be is mutatták, hogy mi a különbség a békében, a való világtól elzárva élő közösség és Rickék között, akik már megtanultak túlélők lenni. Tele van nehéz kérdésekkel, helyzetekkel a sorozat, és igazából ezek a fontosak, nem a hentelések. (Persze szeretem én azokat is, félreértés ne essék!) Egyébként az írás minősége nem mindig a legjobb az anyasorozatban, van, hogy egy helyben toporog a széria, de azért ne minősítsük már le sima zombidaráldának, annál több. ( És itt akkor még megjegyezném, hogy egy jófajta zombidaráldával sincsen semmi baj, vagy egy jó vígjátékkal, mint amilyen pl. ez lesz:( https://www.youtube.com/watch?v=KLa1QCVqWzs )

  A Fear the Walking Dead pedig éppen az egész világvége eseménysor kialakulásáról szól, nyilvánvaló volt, hogy nem úgy fog kezdődni, hogy egy éjszaka alatt minden második ember walkerré válik. A sorozat egy családra fókuszál láthatóan, hogy ők miként élik meg az egész helyzet kialakulását, mik voltak az árulkodó jelek, és rajtuk keresztül fogjuk megismerni, hogyan történt az egész. ( A kór keletkezésére tudtommal nem is lesz válasz, és ez nem is baj: milyen jó magyarázattal lehetne előállni? Mindenhol csak közhelyekbe futnának a készítők.) Az első rész meg lassú volt igen, voltak benne elcsépelt klisék( elvágyódó kamaszlány, friss pótapát nem szeretik a gyerekek stb.), gyengébben megírt párbeszédek, de tulajdonképpen szépen felvezette a következő részeket. Azok már biztosan mozgalmasabbak lesznek.

 2. Igazából kellemeset csalódtam az első részben… Nézd, sok kérdést nem is tudott volna nyitva hagyni, mert mindenki tudja, hogy a végkifejlet a “zombiapokalipszis”. Ahogy szerintem a Walking-nak sem a gyilkolászás a lényege, hanem az emberi sorsok, a közösség értéke stb.. A Fear-ben pedig nagyon jól eltalálták az arányokat, mert valljuk be, hogy Rick-féle történetvonal nagyon el lett túlozva néha. Most elég nagy esély van arra, hogy rendbe teszik azt is. Legalábbis biztató ahogy lezárták az előző évadot.
  Viszont szerintem az “agyhúzást” is eltalálták. Várod, város, várod……. de aztán mégsem jön. Szerintem megadta a kellő izgalmát a történetnek.
  Ohh egy gyors kérdés. Lehet, hogy valamelyik Walking epizódban megválaszolták, de nem emlékszem. 🙂
  A kór csak az USA-ban terjedt el? 🙂

 3. Your comment is awaiting moderation.

  ‘Mert ennek a műfajnak pont az a lényege, hogy tudjuk, hogy minden bokorban zombi lapul és, hogy a két lábon járó rothadó húscafatokat válogatott módszerrel kell fejbe baszkodnia kedvenc karaktereinknek. Ez a kotta, ezért szeretjük és kész.”
  SPOILEREK az eredeti sorozatból:
  Nem, nem pont ez a lényeg. Már Romero zombifilmjei is többet tartalmaztak ennél (fogyasztói társadalom kritikája). A Walking Dead pedig az évadok során már elég szépen levezette, hogy nem a zombik tekinthetőek a léglényegesebb elemnek a sorozatban, ők csak az előidézői azoknak az eseményeknek, amelyekkel igazán foglalkozni akar a széria. Sokkal inkább szól már az egész az emberekről, hogy rájuk milyen hatással vannak az egyes szituációk, az egész kialakult helyzet. Most a legutóbbi évadban pl. szépen be is mutatták, hogy mi a különbség a békében, a való világtól elzárva élő közösség és Rickék között, akik már megtanultak túlélők lenni. Tele van nehéz kérdésekkel, helyzetekkel a sorozat, és igazából ezek a fontosak, nem a hentelések. (Persze szeretem én azokat is, félreértés ne essék!) Egyébként az írás minősége nem mindig a legjobb az anyasorozatban, van, hogy egy helyben toporog a széria, de azért ne minősítsük már le sima zombidaráldának, annál több. ( És itt akkor még megjegyezném, hogy egy jófajta zombidaráldával sincsen semmi baj, vagy egy jó vígjátékkal, mint amilyen pl. ez lesz: Scouts Guide to the Zombie Apocalypse

  A Fear the Walking Dead pedig éppen az egész világvége eseménysor kialakulásáról szól, nyilvánvaló volt, hogy nem úgy fog kezdődni, hogy egy éjszaka alatt minden második ember walkerré válik. A sorozat egy családra fókuszál láthatóan, hogy ők miként élik meg az egész helyzet kialakulását, mik voltak az árulkodó jelek, és rajtuk keresztül fogjuk megismerni, hogyan történt az egész. ( A kór keletkezésére tudtommal nem is lesz válasz, és ez nem is baj: milyen jó magyarázattal lehetne előállni? Mindenhol csak közhelyekbe futnának a készítők.) Az első rész meg lassú volt igen, voltak benne elcsépelt klisék( elvágyódó kamaszlány, friss pótapát nem szeretik a gyerekek stb.), gyengébben megírt párbeszédek, de tulajdonképpen szépen felvezette a következő részeket. Azok már biztosan mozgalmasabbak lesznek.