Huszonöt éves a Pretty Woman, nem terveznek folytatást

A film rendezője, Garry Marshall és főszereplője, Julia Roberts az alkotás töretlen sikere ellenére is kizárta a folytatás lehetőségét.

PORTADA_PRETTY-WOMAN

A nagysikerű alkotás szereplőgárdája – Julia Roberts mellett Richard Gere, Hector Elizondo és Laura San Giacomo -, valamint a rendező 25 év után szerepelt újra együtt: az NBC amerikai televíziós csatorna Today című műsorában keddtől vetített interjúsorozatban elevenítették fel emlékeiket, Julia Roberts többek közt azt, hogy egy post it-re írt üzenetben kérte meg Richard Gere-t, hogy vállalja el Edward szerepét. A színész előtte többször is nemet mondott Marshallnak, mert semmitmondónak találta a szerepet.

Az eredetileg 3000 című film a Los Angeles-i prostitúcióról és egy drogos prostituáltról szóló dráma lett volna, miután azonban a Disney stúdióhoz kerültek a jogok és Garry Marshallt bízták meg a rendezéssel, modernkori Pygmalion-sztorit írtak belőle. A Meg Ryan és Billy Crystal főszereplésével készült Harry és Sally után a Pretty Woman óriási sikere is hozzájárult az 1960-as évek óta elfeledett romantikus komédiák újjáéledéséhez, az addig csak kevéssé ismert Julia Roberts pedig egy csapásra világsztárrá vált.

A 14 millió dollárból készült film nagy részét Los Angelesben, azon belül is Beverly Hillsben és a Disney burbanki stúdiójában vették fel, a filmbéli Beverly Wilshire Hotel csarnokában játszódó jeleneteket az Ambassador Hotelben rögzítették. A forgatás 1989 júliusában kezdődött, de rögtön meg is akadt, többek között a Ferrari és a Porsche miatt, a két cég ugyanis nemet mondott a filmbéli megjelenés lehetőségére, mert nem akarták, hogy a kurvázással hozzák összefüggésbe őket. A filmben ugyanis Richard Gere karaktere sportkocsiban ülve ismeri meg a Julia Roberts által játszott Viviant. A Lotus viszont kapva kapott a termékelhelyezés lehetőségén, és adott a forgatáshoz egy ezüstszínű 1989.5 Esprit SE autót – amelyet egyébiránt később eladtak. Bátorságuk kifizetődőnek bizonyult, a Lotus Esprit eladásai megháromszorozódtak 1990-1991-ben.

A forgatás végül simán ment, Richard Gelmondása szerint a stáb számára a legszórakoztatóbb Julia Roberts „riszálós” járása volt. A színésznőt többször is megtréfálták, abban a jelenetben például, amikor a milliárdos üzletember lakosztályának padlóján fekve nézi az I Love Lucy ismétlését, a kamera sugarán kívül álló Garry Marshall megcsiklandozta Roberts talpát, hogy igazi önfeledt nevetésre bírja őt. Ugyanígy a rendező ötlete volt, hogy Richard Gere csukja a színésznő ujjaira az ékszeres doboz tetejét – megint csak azért, hogy hallható legyen Julia Roberts – azóta már védjegyévé vált – őszinte nevetése. A színésznő által a jelenetben viselt piros estélyit egyébiránt minden idők legemlékezetesebb ruhái közé választották.

A film az 1990. március 23-i bemutatója hétvégéjén 11 millió dollárt keresett az észak-amerikai mozikban, és 16 hétig tanyázott a bevételi lista első tíz helyezettje között. Az Egyesült Államokban 178,4 millió, azon kívül pedig 285 millió dollárt hozott, és minden idők legjövedelmezőbb romantikus vígjátékaként tartják számon.

Bangladesben például az emberek teherautókkal és szekerekkel érkeztek, hogy a városi tereken láthassák a filmet. Marshall korábban elmondta, hogy egy Floridában élő 80 éves asszony, aki háromszor látta a filmet, levélben köszönte meg a rendezőnek, hogy „izzadságmentes szerelmi történetet” készített. Richard Gere a 25 éves évforduló alkalmából felelevenítette, hogy még Borneón is felismerték őt a filmből.

Alakításáért Julia Roberts Oscar-jelölést és Golden Globe-díjat kapott, és Arany Glóbuszra jelölték Richard Gere-t és Hector Elizondót is.

A film híres a zenéjéről is: hallható benne Roy Orbison, a tragikus sorsú énekes Oh, Pretty Woman című dala, a Roxette pedig a Billboard slágerlistájának élére került 1990 júniusában az It Must Have Been Love című számával, amely a történet vége felé csendül fel. A Go West együttes King of Wishful Thinking és a Red Hot Chili Peppers dala, a Show Me Your Soul szintén szerepel a soundtracken, csakúgy, mint Natalie Cole-tól a Wild Women Do. Az album háromszoros platinalemez lett.

Bár többször felmerült, hogy elkészítsék a Pretty Woman második részét, ez azonban csak terv maradt. Marshall és Roberts a jubileumi interjúban azt mondta, nem is fognak második részt forgatni. Kilenc évvel a film bemutatása után Roberts és Gere mindazonáltal ismét együtt állt kamerák elé a Szökevény menyasszony című alkotásban, amelyet szintén Garry Marshall rendezett.

-mti-