A zenés, a groteszk és a mindenség

Heti mozi bemutatók.

MV5BNzcyMjk2MjE0NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIxNzU4MjE@._V1__SX1218_SY859_

Broadway musical a filmvásznon

Annie – 1977 óta nagy sikerrel fut az Annie című darab Broadway-n, amit most újra vászonra küldenek. Olyan sztárok bevetésével, mint Cameron Diaz, Jamie Foxx vagy éppen Quvenzhané Wallis, aki a Messzi dél vadjaiért 2013-ban Oscar jelölést kapott. Nem ez az első próbálkozás egyébként, hogy a darabot filmre vigyék. 1982-ben és 1999-ben is készítettek már egy-egy változatot. Az IMDB értékelései szerint egyébként eddig a ’99-es változat sült el legjobban és mindhárom körül ez a mostani muzsikál a leggyengébben. Egy másik kérdés, hogy mennyire tépázza meg a film bevételeit, hogy ez az alkotás is áldozatul esett Sony ellen indított hackertámadásnak és az egész film teljes egészében kikerült a netre. Aki valami habkönnyű családi szórakozásra vágyi, ezt a filmet a Cinema Cityben keresse.

 

Oh, bajösz

Mortdecai – Újabb esélyt kap Johnny Depp, hogy bebizonyítja, tud ő még másféle figurát is hozni, mint egy őrült kalózt, aki ide-oda futkározva visít, és idétlen arcot vág. Ezúttal egy kifinomult műgyűjtőt alakít, akinek vissza kell szereznie egy festményt. Szóval olyan Nemezet aranyás, brit kisujj eltartásos, kincsvadászatos, lazaságos. Persze mit sem érne a film ha nem lenne benne pluszban egy csavar. A festmény ugyanis kulcs egy újabb kincs megtaláláshoz. Bizalomgerjesztő. Cinemás ez is.

 

Nagykoponya

Mindenség elmélete – Ki ne ismerné Stephen Hawkingot?! Korunk Einsteinje, aki bár fizikailag korlátozva van, az elméje még mindig béklyók nélkül szárnyal a végtelenbe. A film 1963-tól kezdi el igaz történetét. Amikor is a fiatal Hawking megismerkedik szerelmével, Jane-nel. A fiatalember tragédiája csak ezután kezd kibontakozni, ugyanis hamarosan diagnosztizálják nála motoros neuronbetegséget. Ami azt jelenti, hogy bár az agya tökéletesen működik, a végtagjait nem lesz képes mozgatni. Megható történet, korunk egyik legnagyobb koponyájáról. Savaria moziban tessék keresni.

 

Argentin díjhalász

Eszeveszett mesék – Damián Szifron, egy argentin filmes szerzői moziját takarja, az Eszeveszett mesék. A filmet tavaly Arany Pálmára jelölték, az idei Oscáron pedig versenyben van a legjobb idegennyelvű film díjáért. Az alkotás tulajdonképpen több kisfilmből áll össze, amik előbb utóbb mind olyan végkifejlett felé haladnak, hogy az ember joggal mondjam ki: Néha igenis ki kell adni a fáradt gőzt. Nem megszokott vígjátéki elemekkel operálós, déli dinamizmussal teli, kikapcsolódás. Belvárosban lehet kiakadni.

 

Heti magyar

Parkoló – Giccs és púder nélküli, magyar életszagú film a láthatáron! Ez a Pakoló. Egyébként nem fogják kitalálni miről, szól a film…egy parkolóról. Két világnézet, két férfi, egy parkoló és egy csodaszép Ford Mustang. Már csak így statisztikailag. A történet pedig röviden annyi, hogy van egy parkoló, ahol csupán egyetlen helyre nem lehet állni. Na de miért? Kiderül a belvárosi moziban.