Robert Downey és Brad Pitt egymás ellen

Amiért küzdenek, az a mozinéző kegye. Filmbemutatók a hétre

MV5BMTQ1NzM1Njk4MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjgzMjQwMjE@._V1__SX1857_SY927_

Az őszi falevelekkel ellentétben a filmek mostanában eléggé ritkásan szállingóznak a szombathelyi mozikba. Azért a hosszúhétvégére is jut három film, méghozzá kettőben nem is akármilyen neveket találunk. Az egyik sarokban Robert Downey Jr. a másikban Brad Pitt. Részletezem.

 

A harag, nem jó tanácsadó

Harag – De fedezéknek annál jobb. David Ayer rendező-forgatókönyvíró filmjében egy csapat amerikai katona, élükön a Brad Pitt által alakított Collier őrnagy, próbál meg utat vágni a náci Németország felé. A történet alapján 1945-ben vagyunk, a háború vége felé járunk. A katonák kimerültek és egyre inkább maguk mögött hagyták emberi mivoltukat. A nagyhatalmakat azonban ez mit sem érdekli, hiszen egyetlen cél a háború megnyerése. Collier őrnagynak és csapatának pedig az lesz a küldetése, hogy a túlerővel szembe menve, tankjukkal, a Haraggal utat vágjanak. Csakhogy az összeszokott csapatba egy újonc is bekerül, akinek a hadszíntér maga a pokol.

 

Ne ítélj, hogy ne ítéltess

A bíró – A filmet az a David Dobkin rendező jegyzi, aki eddig leginkább vígjátékokat készített. Többek között a Testcserét és a jóval emlékezetesebb Ünneprontók ünnepét rendezte meg. Most sokkal inkább dráma a műfaj, mintsem rihi-röhi vígjáték. A forgatókönyvíró David Seider neve egyébként szinte garancia a minőségre, hiszen többe között a Király beszédének könyvét is ő jegyzi. A történet főszereplője egy kétgenerációs család, ahol apuka (Robert Duvall) bíró, a fia (Robert Downey Jr.) pedig ügyvéd. A New Yorkba szakadt nagyszájú fiúnak egy tragédia miatt kell hazatérnie, ugyanis anyukája meghal. A vaskalapos és vonalas apával többször is szembekerül, a család azonban mégis kénytelen összefogni. Egy nagy betegséget és a gyilkosság vádját is le kell gyűrni.

Török ellen szemfogak

Az ismeretlen Darkula – Egy pici történelmi háttérrel színezett vérszívó sztori, amit a Cinema City orrba-szájba játszik. Bár a filmet az elsőfilmes Gary Shore rendezte, az írója az a Bram Stoker aki már számtalan Drakula sztorit és Múmia filmet is jegyez. Bár ez azt sejtetné, hogy minőségi darabot kapunk a rutinos író keze munkájának köszönhetően, a végeredmény mégis kissé közepesre sikeredett. A sztori szerint 1462-ben járunk, Erdélyben, ahol III.Vlad fejedelem kiváló politikai érzékének köszönhetően a birodalomban béke honol, miközben pedig Európa nagy részét feldúlta a török. A probléma akkor kezdődik, amikor a II. Mehmed szultán 1000 gyereket követel – közte Vlad fiát is -, hogy janicsárnak képezhesse őket. Vladnak döntenie kell, hogy feláldozza-e fiát vagy alkut köt az Ördöggel.