A magyar lányokat Svájba adják el

Valóságból táplálkozós prosti film, kém mozi Brosnan-el, vígjáték Robert Downey Jr.-al. Soroljuk a többit a heti mozi ajánlóban.

MV5BMTg5NzQ5MzU1OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTI0NTYxMTE@._V1__SX1857_SY927_

Bond nem önmaga

November Man – Igazi kémtörténetbe csöppenünk Roger Donaldson filmjében. A főszereplőnk már elve ad egyfajta James Bondos utóérzést, hiszen az ex-CIA ügynököt, a 007-két sok női szívet összetört és sok balhés esetet megoldó Pierce Brosnan. A sztori egyébként már-már klisésnek is mondható. Emberünk legjobb a szakmájában, amikor váratlanul olyan küldetést kap, egy olyan szemtanút kell megvédenie, akire még a CIA is veszélyt jelenet, hiszen terhelő titkokat tud a szervezetről. Kiben lehet megbízni és kiben nem? Ez itt a kérdés. Na meg az, hogy hányadszorra kerül még elő ez a recept. Egy kicsit tucat akciónak tűnik és nem csak a sztori miatt. Az IMDB is csupán 6,4/10-et pakolt rá. A film egyébként mind a két szombathelyi moziban elérhető.

 

Félarcú február

Kétarcú január – Meglehetősen szép (bűn)lajstroma van a film rendező-forgatókönyv írójának Hossein Amini-nek. Ő írta többek között, a 47 Ronint, a Hófehér és a vadászt és a Driveot is. Nekem első olvasatra egy kissé laposnak tűnik az alap sztori, de persze én sem vagyok tévedhetetlen. Egy házaspár Athénba érkezik vakációzni, amikor a feleséget megkörnyékezi egy idegenvezető. A férfi meghívást kap a nőtől, ám mikor szállodai szobájában találkoznak, a nő arra kéri, hogy segítsen eltüntetni egy eszméletlen férfi testét. Az esemény aztán lavinát indít el, ami szerelemi háromszöget, a két férfi között pedig háborút is kirobbant.

 

A Vasember omlettje

A séf – John Favreau vígjátékba vágta a fejszéjét. Méghozzá olyanba amiben feltűnik Robert Downey Jr. és Scarlett Johansson is. A rendező-forgatókönyvíró Favreau egyébként a főszerepet is hozza. Egy híres séfet, akit a konyhán kívül más nem is érdekli. Nem várt események után azonban szembe kell néznie a nagybetűssel, volt felségével, kisfiával és gyakorlatilag mindennel, amit addig a fakanálért elhanyagolt. Roadmovie-ba oltott gasztrokaland, meglehetősen jó ítélettel. A kritikusok például 88%-ra hozták a Rottenen.

 

Svájci filmdráma, magyar szereplőkkel

Viktória – A zürichi expressz – Ha van a női test és lélek kihasználásának szinonimája, akkor az a magyar prosti Svájcban. A példa egyébként egészen életszerű és valóságos. Sok ilyen történetből áll össze az a forgatókönyv, amit Men Lareida és Maros Anna jegyez, és amiből Lareida rendezésében film is készült. Ezt a filmet lehet megnézni most a Savaria moziban. Főhősünk egy Viktória nevű cigánylány, aki a megélhetés miatt dönt úgy, hogy Svájcba utazik, ahol aztán prostituáltként fogja megkeresni a betevőt. Az élet azonban kegyetlen és hamarosan sorsátrával együtt próbálnak meg kiutat találni a reménytelen helyzetből.

 

 Embertelen emberség

Világok között – Német filmdráma a világ kegyetlenségéről. Nem, nem II. Világháborús történet, hanem, nagyon is valós idejű cselekmény. Az afgán háborúba csöppenünk, ahol Jesper, a helyi rendfenntartó erőkben szolgáló német katona kálváriáját mutatják be. Emberünk összebarátkozik egy helyi tolmáccsal, akinek családja rövid úton belül bajba kerül. Ekkor kell választania Jespernek, engedelmeskedjen felettesei parancsának, vagy tegyen úgy ahogy szerinte helyes lenne.