Újra magyar film a vásznon

Fekete humor a magyar oldalon, idióta zsaruk a másikon. Moziajánló a hétre.

10151870_428842113924107_4989584166001713634_n1

Lecsengett a nyári nagy blockbuster szezon, még egy-két év végi nagyobb durranás hátra van, de az igazi nagyágyúk lassan már a home entertaimantre készülnek. A héten azért négy filmünk van, az egyetlen magyar indulón kívül, olyan nagyon talán most fel sem kapják a fejüket a filmszeretők. Na nézzük, mit kínálnak a szombathelyi mozik.

Átvágós rendőrök

Kamuzsaruk – A tök állat és a Szüzet szüntess rendezője újabb vígjátékkal rukkolt elő. Az alaptörténet, hogy két vagány csávó azzal az ötlettel áll elő, hogy mi lenne, ha rendőröknek adnák ki magukat. Egyenruhával, felmatricázott és szirénás autóval meg minden egyéb kellékkel. Igen ám, de mi van akkor, ha a környékre téved egy igazi maffiózó és a srácok kénytelenek túllépni a szerepen és valódi bűnüldözőkké válni. Hogy őszinte legyek, egy kicsit szkeptikus vagyok, hogy mennyire lesz vevő a közönség egy noname színészekkel kiálló, a még mindig futó 22 Jump Streethez hasonló rendőrös komédiára? Ha tippelnem kéne, semennyire. Az IMDB-n, a közepesnél egy kicsit jobb osztályzatot, 6,8/10-et kapott a produkció, a Rottenen azonban gyalázatos, 20%-os kritikai mutatóval bír.

Fekete humor, fehér emberek

Utóélet – Magyar film végre ismét a moziban. Zomborácz Virág már nem először ír és rendez filmet. Ez talán némi garancia arra, hogy az elsőfilmes betegségek ebben a produkcióban nem lesznek benne. Ami viszont igen, az egy hírtelen elhunyt lelkész kísértő szelleme. Aki nem riogatni akar, csak utat mutatni itt maradt egy szem fiának. A groteszk világot és felállást a film előzetes kritikái alapján nagyon jól kezelik az alkotók. Bár nem kimondottam közönség barátos, Üvegtigrises vagy Csányi Sándoros, azért egy jegyet mindenképpen megér a dolog.

Hollywood nyavajái

Térkép a csillagokhoz – David Cronenberg rendező, 1984-ben a Légy című filmmel tette le e névjegyét. (Ami egyébkénét már egy remake, de talán ezt most hagyjuk is.) Most pedig ha nem is látványában, de történetében és szereplőiben bizar alkotást hoz nekünk. A Savaria moziban látható a Térkép a csillagokhoz, amiben hollywood-i szereplők próbálják meg építgeti karrierjüket. Szerepvadászat, fizetés felsrófolás, közben pedig családi tragédiák kísértenek a múltból. Cronenberg látásmódja nagy nyomot hagy a vásznon. Leginkább a thriller rajongóknak lehet csemege.

 

Két nő, egy sors

Ida – Két külön világban élő nő, akiket rokoni szálak fűznek össze. Az egyik apáca, a másik pedig a nagyvilági, és a múltban nagyhatalmú dáma. Mindkettejüknek megvan a saját keresztje és bár nagyon is különbözőnek tűnnek, a régi családi szál újra felvétele után hamar kiderül, mostani életük kérdéseire, együtt tudják meglelni a válaszokat. Amelyeknek keresése közben a lengyel nép össznemzeti tragédiájával, amelynek gyökerei a második Világháborúba kapaszkodnak, is szembe kell nézniük. Ez egyébként az ő sorsukat is nagyban irányította. Pawel Pawlikowski filmjét már most a lengyel legnagyobbakkal emlegetik egy lapon. Kell e ennél jobb ajánlólevél?