Két életrajzi film is készül J.R.R. Tolkien életéről

A Gyűrűk Ura és A hobbit írójáról készülő produkciók más-más részét dolgozzák fel a népszerű angol szerző életének – írta a The Hollywood Reporter.

TOLKIEN

A Fox Searchlight Tolkien című filmje az író első világháborús éveire és oxfordi egyetemi munkájára helyezi a hangsúlyt, a független produkcióban készülő Tolkien & Lewis pedig oxfordi tanárkollégájával, a Narnia krónikáit író C.S. Lewisszal való barátságát és rivalizálását idézi fel, és a hívő közönséget célozza meg húsvétra tervezett megjelenésével.

A Fox filmjéhez, amelyet a Chernin Entertainment készít, David Gleeson írta a forgatókönyvet.

A londoni és brisbane-i központú Attractive Films 18 millió dolláros költségvetésből forgó Tolkien & Lewis című produkcióját Simon West (The Expendables – A feláldozhatók 2.) rendezi. A történet a katolikus Tolkien és a barátja hatására agnosztikusból szintén hívővé vált Lewis kapcsolatát tárgyalja. A két író barátságát megmérgezik az alkotói és vallási ellentétek. A filmlegnagyobb része a második világháború kezdetén játszódik, és felidézi, hogy az első világháborús veteránt, Tolkient elesett barátainak emléke kísérti.