302 – A szép emlékek bukása

Sehonnan nem jön és sehova nem tart. Unalmas és fantáziátlan a 300 folytatása.

maxresdefault

Frank Miller zsenialitása már több művében is megmutatkozott. Ott vannak például a Sin City történetek a Batman, Az első év, a Sötét Lovag Visszatér vagy persze a 300. Ami valami olyan alapanyag, hogy az abból készült film toronymagasan emelkedik ki az átlagos képregény adaptációkból. A „This is Sparta” csatakiáltást mindenki ismeri, és mémek garmadája táplálkozik még mindig belőle. Talán kár is volt újabb vállalkozásba kezdeni abból a megfontolásból, hogy a 300 hátát megmászva valami újat és mégis, a spártai katonák történetétét idéző sztorit hozzanak össze. Miller maga vette kézbe a dolgot, és össze is dobott egy új képregényt, aminek egyszerűen a Xerxes címet adata. Hogy milyen lett ez? Egyelőre nem tudni, ugyanis a képregényt a 300 – A birodalom hajnala megjelenésével egy időre időzítették. Azonban ha az alapmű megegyezik a vászonra küldöttel, akkor nagy valószínűséggel nem ez lesz a képregény-történelem bestsellerje.

300-trlr-3-news_880x440

A történet a 300-al párhuzamosan játszódik. Amíg korábban Leónidasz király felnőtté válását ismertük meg, most Xerxszésszel indul a sztori. Kár, hogy egy olyan markáns karakter honnan jöttét meg kell magyarázni, mint az istenkirályé. Akinek a korábbi szereplése pont attól volt jó, hogy körüllengte a misztikum. De nem is ez a legnagyobb baj.

300-Rise-of-an-Empire-585x308

A film története nem tart sehová. Tudjuk, mi fog történni a 300-akkal, ismerjük a kibontakozó háború menetét. A film 102 perce semmi másra nem ad okot, minthogy a jelenetek folytonos tempóváltásával operálva mutassa be az ókori kaszabolások legjobban megkoreografált változatait. Ezen kívül egyébként semmi nem maradt meg a korábbi film grandiózusságából. A tengeri csaták laposak, a párbeszédek kínosak, a perzsák hadait vezető Eva Green motivációja kósza és értelmetlen.  Még a csöcsök sem mentik meg attól, hogy számunkra tök érdektelen legyen az ő, de úgy egyébként minden más szereplő sorsa is. Egyébként pedig nem egy helyen keveredik ellentmondásba saját magával illetve a 300-ban megismert tényekkel. A régi karakterek fel-fel villantásával próbál visszautalni, és kedves nosztaligát kelteni a nézőben. Ugyanakkor pedig sulykolni, hogy ez a film teljesen ugyan az mint amit korábban láttunk.

300-rise-of-an-empire-2014-picture

Azon gondolkoztam a teremből kifele, hogy a 300 végén felsorakozó spártai hadsereg, akik éppen a perzsák ellen indultak meg, vajon hová lett? Vagy a történet túl egyszerű lett volna, ha a forgatókönyvírók megemlékeznek az első film zárójelenetéről? Hát persze, hiszen akkor ráeszmélnek, hogy újabb bőrt lehúzni Zack Snyder remekéről nem csak ötletszinten rossz vállalkozás.

Sullivan-Stapleton-in-300-Rise-of-an-Empire-585x308

A Birodalom hajnala egy olyan felvetésből lett film, amit egy maximum 10 perces etűd keretében a DVD-k extráira szoktak felpakolni. De semmi esetre sem nagyvászonra, moziélménynek.

EW-300-rise-of-an-empire-banner

Értékelés: 4/10

Akinek ajánlom: Belassított locsogó vér látványára áhítozó divatvámpíroknak.

Akinek nem ajánlom: A 300-at emlékeiben szépen őrző kockás hasú militaristáknak.