Elmebaj a köbön (filmkritika)

Az Itt a vége, egy olyan vígjáték, amiben a készítők saját magukat is kifigurázzák. A film annyira alja, hogy már jó.

this-is-the-end-1 

Seth Rogen neve nem mindenkinek cseng ismerősen, de ha azt mondjuk, hogy a csávó az Ananász Expresszből vagy a Felkoppintva című filmből, akkor mindenkinek felsejlik a kicsit pufi, göndör hajú csávó, aki minden egyes filmjében egy nagy dumás, kicsit looser de mégis tökös figurát hoz. Ő az aki nem csak színészként, de forgatókönyvíróként is jegyzi az Itt a vége című apokolipszis-vígjátékot.

a8191_movies_10-actors-who-parodied-themselves-before-this-is-the-end

A stílus legalább annyira különc mint maga a film. A szereplők gyakorlatilag saját magukat karikírozzák ki ez pedig egy home movie feelinggel párosulva ott lebegteti az alkotást a gagyi és a minőségi szórakozás határa fölött. Ami végül is nálam a minőség felé billent el, de csakis egy ízeltlábú pénisz méretnyit.

this-is-the-end

A történet szerint Seth Rogen és haverja Jay Baruchel egy laza Los Angeles-i délutánon átruccannak egy sztár partyra James Francohoz, miközben odakint váratlanul elszabadul az apokalipszis. Démonokkal, világégéssel és a teljes pusztulással. A népes vendégseregből, pedig mindössze egy maréknyi kan marad életben – még szegény Rihanna is kileheli a lelkét -, akik aztán egymás agyára menve próbálnak meg túlélni. A színészvilág arany ifjú tagjai azonban nem szoktak hozzá a mindennapok megpróbáltatásaihoz, ez pedig sok kalamajkát okoz a továbbiakban.

1170481 - This Is The End

Egy szempontból mindenképpen újítottak a filmben. Végre nem ugyanazokkal a szakállas poénokkal operálnak az alkotók, hanem mernek olyan pofátlanok lenni, hogy a saját maguk szórakoztatására megejtett szkeccseket nyomják le a néző torkán. Hogy ez mennyire működik? Az esetek többségében nagyon is. Elenyésző százalékban azonban nem nagyon. Érdekesség, hogy a fim párbeszédeit csak elenyészően írták meg, nagyrészt úgy improvizálták a színészek és bár ez az avatott fül számára érezhető, abszolút nem lesz ettől lapos a film.

DF-15756

Az biztos, hogy ehhez a filmhez egy kicsikét le kell menni kutyába, hogy szórakozni tudjunk rajta, így én azt jósolom, hogy nem fogja letaszítani a trónjáról az idei év vígjátékának kikiáltott Családi üzelmeket. Ám aki jegyet vált rá, az láthatja a mai hollywoodi színészgenerációt saját görbe tükre előtt. Egy hangyányit pedig önmaga a díszes társaság avatott tagjának érezheti magát.

This-is-the-End-2013-2

Ami nagyon jó az Itt a vége című moziban, hogy megmutatja, hogyan lehet kevés pénzből, egy kis kreativitással épkézláb mozit farigcsálni és közben pedig jót nevetni saját magunkon.

Akinek ajánlom: Akik szeretik a vígjátékokat és kíváncsiak az Ananász Expressz folytatására.

Akinek nem ajánlom: Démon péniszektől irtózó besavanyodott ‘N Sync rajongóknak.