A kopott karom esete a szusival (filmkritika)

Ez a Farkas megint nem az, mint amit a képregényrajongók várnának. Kevés akció, sok romantika.

the_wolverine_movie-review-2013-4

Hogy miért is szeretik az emberek Wolverinet? Vagyis a magyar keresztségben Farkas nevet kapó Rozsomákot? Mert egy őrjöngő vadállat, aki előbb ránt ökölkarmot, majd csak aztán kérdez. Egy energikus őserő, aki maga mindaz amit gyermekkorában minden kisfiú szeretett volna lenni. Egy elpusztíthatatlan felsőbbrendű lény, amihez vagányság és nagyon cool pofaszakáll párosul. Nos, ezért van az, hogy a Marvel egyik legnépszerűbb alakja ő. Éppen ezért érthető, hogy immár másodszor próbálnak vele összehozni egy egész estés mozifilmet. És éppen ezért érthetetlen, hogy miért sikerül ez kevesebb, mint több sikerrel. A figura olyannyira hálás, hogy szinte kiállt egy jó véres, belezős trancsírért, aminek végén Logan vadállatias ordításokkal kapaszkodik fel a hullahalomra. El tudnánk ezt viselni, mi képregény geekek.

 The-Wolverine

De sajnos Farkas ismét nem olyan kezekbe került, mint a Bosszúállók, ahol Joss Whedon minden rajongó igényét kielégítő szuper produkcióba rakta be a Marvel világ legnépszerűbb karaktereit. Nem. Farkas egy kevés akciós, sok szerelemi szálas, kissé szenvedős történettel próbálja meg ismét eladni a tutit, ez pedig esetünkben vajmi kevés.

 background (1)

A történet az X-Men: Az ellenállás vége után játszódik. Logan nem tudja feldolgozni, hogy Jean Grey-t ő tette el láb alól, így magányosan tengeti napjait a kanadai vadonban, viszki mámorban úszva és medvékkel bratyizva. Amíg egyik nap a sors és egy vöröshajú japán csitri nem szólítja őt Japánba, ahol egykori megmentettje, az azóta dúsgazdag üzletember, szeretne tőle végső búcsút venni. Nagyjából ennyi s sztori, ami így nem tűnik túl csavarosnak és valóban nem is az. Kevés az akció, sok a duma és még több a szerelmi szál, aminek tulajdonképpen a végén semmi, de semmi hozadéka nincs. Az egyetlen fő csavar csak a film végén következik be, ahol azért megkapjuk mindazt, amiért jegyet váltottunk a Farkasra. Zúzás, izgalom, harc, karmok, ezüst szamuráj, mutáns „kurva” és nindzsák. A baj csak az, hogy mire eddig eljutunk elunjuk az életünk. Ugyanis a szappanoperákhoz hasonló monológok és szintén a dél-amerikai filmgyártás alsóbb bugyraiba sorolható tévéfilmek cselekményeinek átültetése igazi székfeszengést indít el. Pedig, jaj. Kanadai vadon, orvvadászok, szamurájok, jakuza, hát mi ez ha nem a legtutibb lehetőségek arra, hogy Logan kivetkőzzön magából. És mi mégis sokkal inkább azt kapjuk, hogy mennyire szenved testi és lelki meggyötörtségétől. Egy kicsit olyan lett ez a film mint a Vasember 3. A sokat várt akció jelentekkel nagyon szűkmarkúan bánnak és amikor vége meglódulna Farkasunk keze, akkor mindig jön valaki aki visszafogja azt. Pedig a Wolverine az bizony nem ilyen.

 the-wolverine-svetlana-khodchenkova-hugh-jackman

Azt pedig szinte el is felejtették az alkotók, hogy Logan történetét ismerjük már, hiszen 4 filmen keresztül mutatták be arról pedig nem is beszélve, hogy a képregény rajongók évtizedek alatt olvasták sztorijait. Így a lelkizésnek, jellemfejlődés szempontból az ég adta világon semmi, de semmi hozadéka nincs.

 the-wolverine-new-footage-galore-in-cinemacon-trailer

Mielőtt még nagyon belehúznék a további sápítozásba, inkább előveszem a korábbi Farkas filmet. Hasonlítsuk össze ezt kettőt. A X-Men kezdetet, annyit volt cibálva, hogy szinte már divat lett kiosztani. Pedig abban inkább megvolt mindaz, amiért az X-Men filmeket szeretjük és végre kibogozódott Logan történetének minden egyes szála. Ehhez kaptunk még egy jó adag akciót és zúzást. Most egészen nyugodtan kövezzen meg az, aki eme kijelentésemmel nem ért egyet, de megnézve Logan legújabb kalandját én abszolút nem látom jobbnak a régi filmnél, sőt. Talán az még egy fokkal jobb is volt.

 _tempBersker Wolverine FTW

Vigasztaljon minket annyi, hogy a készítők már most közel 20 perces bővített kiadást ígérnek a DVD illetve Blu-ray verzióban ami annyit jelent, a beharangozók alapján, hogy az általam hiányolt kaszabolásból többet kapunk majd. Azt pedig a gyengébbek kedvéért leírom ismét, hogy Marvel filmről van szó, így a vége főcím után ismét kapunk extra jelenetet, amit meg KELL várni. Már csak azért is, mert a jövőre moziba kerülő Eljövendő múlt napjai beharangozója.

 the-wolverine06

Ha a Farkas nem nőtt volna úgy a szívünkhöz, akkor most könnyedén küldenénk a süllyesztőbe. 

Akinek ajánlom: Hugh Jackman kigyúrt hasizmára pörgő és a japán kultúrát kedvelő popcorn fogyasztók.

Akinek nem ajánlom: Lehet furcsán hangzik, de Wolverine fanatikusoknak semmiképp. Nagyobb lesz a csalódás, mint a moziélmény.