Előássák a harminc éve szemétre dobott E.T. videojátékot

Elő akarja ásni egy mexikói szemétlerakó helyről az Atari harminc éve a szó szoros értelmében a szemétre dobott E.T. videojátékát egy kanadai produkciós cég – értesült a BBC.

01a[4]

A Fuel Entertainment, amelynek Kanadában és Los Angelesben is vannak irodái, hat hónapos engedélyt kapott a mexikói Almogordo várostól, hogy feltúrja a szeméthegyet, és előkerítse a videojátékot, amellyel további tervei vannak.

A Steven Spielberg nagy sikerű E.T. – A földönkívüli című produkciója nyomán készült játék az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok között, a mozifilmmel szemben azonban hatalmas bukás lett. Fejlesztője, az Atari 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, de a vásárlók tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott.

Az Atari óriási anyagi veszteséget könyvelhetett el. Nem sokkal később az egész videojáték-piac összeomlott, és hamarosan a számítógép vált uralkodóvá.

A fáma szerint a cég 1983 szeptemberében milliószámra szállíttatta a játék kazettáit a szemétlerakó helyre, amelyet később lebetonoztak. Az Atari azonban sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, az újságírókat pedig annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból.

Egy helyi lakos, Joe Lewandowski, aki a szemétlerakó helyen dolgozott, azonban egy almogordói napilapnak elmondta: látta, hogy játékokat és egyéb ataris limlomokat buldózereznek el és temetnek a beton alá.

Mike Burns, a Fuel Entertainment vezetője elismerte: nem biztos, hogy szerencsével jár a kutatás. „Nem tudjuk, hogy pontosan mit találunk, de mindenképpen érdekes” – nyilatkozta a BBC-nek.

 -mti-