Egy DVD a Zsáklakból

Szűkül a DVD piac és messze már a kor amikor dúskáltunk a jóban. A Hobbit – Váratlan utazás megjelenése kapcsán ez a keserű pirula kerül a szánkba.

IMG_2414

Panaszkodnak a forgalmazók, hogy egyre inkább szűkül a DVD piac. Mert a letöltögetés miatt kevesebb figyelem jut a gyári kiadványokra. Ami ezért inkább fapadosabb kiadásban jelennek meg, spórolva az előállításon és lehetővé téve, hogy a szokásos árakkal operálva megmaradjon az árrés a filmeken. – Ez lehet a háttérben? Könnyen előfordulhat, az azonban biztos, hogy a tavalyi év egyik legjobban várt filmje (kritika itt), az idei év egyik csúcsmegjelenésnek kellett volna lennie. Ez azonban elmaradt, mint a tavasz. 

IMG_2422

A Hobbit Váratlan utazás DVD-n kétféle variációban jelent meg. Mind a kettő dupla lemezes, az egyik szép fényes papírral rendelkező tokot, a másik pedig egy extrának szánt lentikuláris borítóval felszerelt O-ringet kapott. Amit extrának csak szántak, de nem az lett, mivel a borító a Bilbó és Gollam fotóját egy halványít sem váltja és az utólag nyomtatott borító kisebb lett az eredeti toknál, ami rém gagyivá silányítja a legjobb szándékkal a világra jött DVD tokot. Na és DVD fronton ennyi. 

IMG_2420

 

A Blu-rayk mezején persze jobb azt ellátottság. Van kétféle lentikuláris borító és kétféle steelbook is. Ezek szerint a kiadók még mindig hisznek abban, hogy ez a jövő és a DVD-seket nyomni kell a kék lemezek felé. Lehet, csak nem a csóró magyar honban. Nekem igenis fáj, hogy a korábban 2-3, vagy pl a Watchmen esetében 4-féle DVD megjelenések mostanra jó esetben is csupán kettőre zsugorodtak és semmi jele nem maradt az igényes csomagolásoknak. Na, ugorjunk neki a Hobbitnak, csak úgy, szokás szerint popcornosan.

IMG_2415

 

Külcsín

A lentikuláros borító kiábrándító fejbevágása után már az egy ezressel (3.990.-) olcsóbb és ezúttal mégis igényesebbre sikeredett sima „fapadocs” verzió landolt nálam. A papírtok fényes papírt kapott, biztosan tartja a műanyagot. Eljátszhattak volna egy kívül belül más-más képet mutató borítóval is, de ne legyünk telhetetlenek. Az egészben az a jó, hogy az összhang megőrizte a Gyűrűk Ura DVD-k stílusát, bár igaz ami igaz, csak nyomokban. A hátlap minden esetre emlékeztet rajta. 

IMG_2419

 

Nem lehet szó nélkül elmenni a fülszöveg hibája mellett, ami szerint mi most Zsákos Frodó kalandjait fogjuk megkapni a dobozba zárt korongon. Persze erről szó sincs, hiszen a Hobbit főszereplője Bilbó. A tokot felpattintva egy sima fekete belsőt kapunk, feketére szitázott lemezekkel. Ezért a Hobbit ennyire nem komor. És ha már Gyűrűk Ura, elbírt volna ez a belső is egy rajzolt hátteret és egy két skiccet a lemezre. Nem baj, örüljünk, hogy ez is van és nem „nyers” lemezt kaptunk ezúttal a pénzünkért.

hobbit-1

 

Belbecs

A lemezt a lejátszóba téve jön az újabb meglepetés, ami nem feltétlen jó érzéseket kelt a DVD rajongóban. A Warner már megint ugyan azt a menü sablont használta mint a Batman esetében. Na de emberek! Igaz, hogy van egy szép mozgó kép a háttérben, de ez mégiscsak a pofátlanság netovábbja. Herótom kezd lenni ezektől a gombokról. De van legalább 5,1-es DD-s hangunk, ami kiválóan szól. A kép pedig ismét kifogástalan. (Mondjuk milyen is lenne, a digitális korban.)

hobbit-2

 

Extrák

Na most itt kell tisztáznunk, hogy a lehetséges fapados verzióval van dolgunk. Ugyanis állítólag jön egy, a Gyűrűk urához hasonló bővített változat. Ami lehet, hogy mégsem jön, szóval egyelőre semmit sem lehet tudni. Ám tény, hogy még így is dupla korongot kapunk, a második lemezen pedig van egy két werkfilm és reklám. Magyar felirattal. Amik leginkább a korábbi videó blogok válogatott anyagai. Hát ennyi jutott most Középföldéről. 

hobbit-3

 

A fotókért ismét puszi Ivettemnek. 

hobbit-4

hobbit-5

hobbit-6