Ez a pingvin egy cseppet sem király

Gyerekkorom egyik kedvenc természetfilmese David Attenborough most olyan munkát adott ki a kezéből, ami nem méltó a nevéhez.

 

Vártam, számoltam a napokat, hogy végre megnézhessem moziban a Pingvinkirályt. Ritka amikor minőségi, egy egész estés természetfilmet küldenek a moziba, pláne 3D-ben. David Attenborough neve pedig garantáltan, nagybetűs szórakozást ígért a műfaj keretin belül. A film azonban természetfilmnek és ismeretterjesztésnek kevés, mozifilmnek pedig egyenesen dögunalmas. David, ezt elrontottad!

 

Eleve, milyen idiótaság, egy beszélő pingvin. Egy olyan világban ahol csak ő beszél, mert egyetlen másik szereplőnek sincsenek gondolatai, szövege. De tényleg, egy természetfilmben, miért beszél egy pingvin. Semmi olyan lényegi mondanivalója nincs, ami fontos lenne, amit egy igazi narrátor ne tudna elmondani. Vér ciki. Talán a filmre beülő gyerekek 8 éves korig, akik még találnak benne valamilyen logikát.

 

Egy film történet nélkül nem sokat ér. Ennek a filmnek pedig olyan sztorija van amit 78 perc helyett, egy tévére küldött természetfilm maximum 10 percben szokott elmesélni és láttuk már vagy 10 ezerszer. A 3D pedig annyi mélységélményt adott, mint sóskifli csukott szemmel. Egész egyszerűen untam magam. A végső kegyelemdöfést pedig az adta meg, amikor a filmbe jöttek a fingós, böfögős poénok.

 

Na akkor próbáljunk meg venni egy nagy levegőt és tisztázzuk is, hogy kiknek készülhetett ez a film. A sok-sok lehetőséget számba véve pedig arra jutottam, hogy csakis az alsó korhatárt szemügyre véve, a 6-7 éves gyerekeknek. Mert valószínű nekik még mindaz újdonság, amit mi, természetfilmek hosszú során keresztül már rég tudunk a déli sark pingvinjeiről.

 

És, hogy miért is lett Pingvinkirály a film címe, a mai napig nem jöttem rá. A filmben bemutatott események során ugyanis a mi álltunk egy fél percre sem lesz király. Ha a címadást az indokolta, hogy egy királypingvin a címszereplő, akkor ez a szójáték pont annyira fáj, mint a film maga. Attenborough bácsinak pedig a hosszú évek munkássága okán tudom csak ezt megbocsátani. 

Akiknek ajánlom: Tiszta szívből senkinek, de talán a gyerekek olyan 8-10 éves korig tudják élvezni azt, amin a szülők rendkívül fognak unatkozni. 

Akinek nem ajánlom: Akik David Attenborough természetfilmjein nőttek fel és úgy emlékeznek rá, hogy sok új információt és csodálatos képsorokat kaptak a brit természetfilmestől.