Több mint ezer eredeti filmplakátot kapott az amerikai filmakadémia

A múlt század első feléből, az úgynevezett B-filmek korszakából származó, főként westerneket, háborús filmjeiket és musicaleket dokumentáló posztereket Dwight M. Cleveland chicagói gyűjtő adományozta az Oscarokról döntő testületnek. A kollekció a filmakadémia gyűjteményének jelentős hiányosságait pótolja. Az 1088 plakátot a filmes szervezet Margaret Herrick Könyvtárában helyezik el Beverly Hillsben.

 

 

„A B-filmek megragadtak a nézők emlékezetében, emellett gazdag adalékkal szolgáltak a kor jobb megismeréséhez” – idézte a BBC online hírszolgálata a könyvtár igazgatóját, Linda Mehrt . 

Cleveland 1977 óta gyűjti a moziplakátokat, kollekciója a világ legnagyobb és történelmileg legjelentősebb ilyen jellegű gyűjteményének számít. A chicagói ingatlanfejlesztő szerint a filmplakát-művészet az ország ritka valóban „őshonos” művészeti formái közé sorolható. 

Cleveland nem titkolta, hogy adományával példát akart mutatni más magángyűjtőknek. 

A filmakadémia könyvtárában klimatizált körülmények között tárolják a plakátgyűjteményt. Az anyaghoz a filmeseken, történészeken, újságírókon és diákokon kívül az intézmény látogatói is hozzáférhetnek. A plakátokból rendszeresen rendeznek kiállításokat is, és a világ más kulturális intézményeinek tárlataihoz is kikölcsönzik azokat.

 -mti-