Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban

A tavaly bemutatott 250 legjövedelmezőbb hollywoodi filmnek mindössze 9 százalékát rendezte nő.

 

 A friss statisztika ugyanakkor az egy évvel korábbival összevetve négy százalékos javulást mutat – ismertette a BBC online hírszolgáltató az adatokat több mint egy évtizede rögzítő szervezet, a nők televíziós és filmes jelenlétét tanulmányozó központ felmérését. 

A kutatás szerint a rendezők, főproducerek, forgatókönyvírók, operatőrök és vágók összességét tekintve a nők 18 százalékot képviselnek. Foglalkoztatottságuk műfajilag is körülhatárolható: főleg dokumentumfilmekben, drámákban és animációs filmekben kapnak esélyt. 

A producerek negyede nő, ez az adat az utóbbi két évben tartja magát. A forgatókönyvírók között az arányuk 15 százalék, ami komoly javulást mutat a mélypontot jelentő 2006-os 10 százalékhoz képest. A női vágók száma 1998 és 2012 között 20-21 százalék körül mozgott, míg az operatőrök között alig 2-4 százalék a nő. 

A Sundance Intézet női filmesekről készült felmérése ugyanakkor azt jelzi, hogy a független produkciókban több babér terem a nőknek. Az utóbbi tíz évben a Sundance-en bemutatott 820 játék- és dokumentumfilmben közreműködő 11 ezer filmes 29,8 százaléka volt nő. A független szektorban is főleg a dokumentumfilmek számítanak női terepnek.

-mti-