Az áldozatok rokonait is meghívták a coloradói mozi újranyitására

Botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban, hogy meghívót kaptak a coloradói Aurora filmszínház újbóli megnyitására azoknak az áldozatoknak a rokonai, akikkel tavaly nyáron egy háborodott ámokfutó végzett az egyik vetítőteremben.

 

Az aurorai Century 16 moziban a Batman-sorozat legújabb részének 2012. június 20-i bemutatóján a 24 éves James Holmes tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre. Tizenkét ember meghalt, 58-an megsebesültek. Holmes ellen 152 pontban emeltek vádat.

A filmszínházat január 18-án nyitják meg ismét a közönség előtt és egy, az eseményt megelőző, zártkörű rendezvényre meghívót küldtek a halálos áldozatok hozzátartozóinak is. Kilenc áldozat rokonai „gusztustalannak” nevezték az mozit tulajdonló Cinemark USA cég invitálást, mert az szerintük sérti a szeretteik emlékét. 

A Cinemark USA egy, a családoknak szétküldött e-mailben azt üzente, hogy a nyilvános megnyitó előestéjét az emlékezésnek kívánják szentelni, aminek része lenne egy filmvetítés is. A kilenc áldozat hozzátartozóit azonban felháborította, hogy a meghívókat karácsony után mindössze két nappal küldték szét. Ez ügyben egy közös levélben is tiltakoztak a cég vezetésénél. Az aláírók kilátásba helyezték, hogy bojkottot fognak szervezni a mozi ellen.

Steve Hogan aurorai polgármester decemberben jelentette be, hogy megemlékezést kívánnak rendezni az áldozatok, a hozzátartozók, a mentésben és a gyógyításban részt vevők, valamint helyi vezetők részvételével. Az eseményre meghívták John Hickenlooper coloradói kormányzót is. 

A lövöldözés több áldozatának hozzátartozói korábban kártérítési keresetet nyújtottak be a Cinemark USA ellen.

 -mti-