Lucas eladta birodalmát a Disney-nek

A Star Wars atyja 4,05 milliárd dollárt kaszált az üzleten. Jönnek a folytatások.

 

Aki azt hiszi, hogy a Jar Jar Binks ideje volt a Star Wars univerzum legsötétebbje az most készülhet a legrosszabbra. George Lucas ugyanis megvált filmes birodalmától és ezzel együtt a Star Wars jogoktól is, potom 4,05 milliárd amerikai dollárt kaszált a tranzakción. A vevő pedig nem más mint a világ legnagyobb szórakoztató cége a Disney.

Az életét a családi szórakoztatásra feltevő mamutcég már most bejelentette, hogy 2015-ben jön a Csillagok Háborújának folytatása vagyis a 7. rész. Majd szépen sorban a 8., 9. Sőt, a tervek odáig nyúlnak, hogy a cég azt tervezi 2-3 évenként újabb és újabb filmet küldenek majd a mozikba a Star Wars embléma alatt.

Fanyalgók már most is vannak, hiszen elég rémálmot okozott az eredeti vagy mondjuk klasszikus trilógia fanatikusainak az előzmény filmek gagyisága. Mi jöhet ezek után? – teszik fel a kérdést sokan, akik R2-D2-tún és társain nőttek fel. A pesszimistáknak érdemes megemlíteni, hogy a Disney nem csak Miki Egeret szállította eddig a filmtörténelemnek, de olyan sorozatokat is indított mint a Karib-tenger kalózai vagy például a legutóbbi Marvel szuperprodukció a Bosszúállók is az ő égiszük alatt született. Akár még minőségi dolog is kisülhet a bekebelezésből.

Az már egy másik kérdés, hogy Lucas eredetileg Anakin Skywalker tündöklésének és bukásának bemutatására alkotta meg a Star Wars. A Jedi visszatérben pedig Anakin eltávozott az örök vadászmezőkre, így kérdéses, hogy hol veszik fel a történetmesélés fonalát, és hogy egyáltalán. Az alapkoncepciótól eltávolodva marad-e Star Wars a Star Wars.

Lucas és a Disney tranzakciójának egyébként más hozadéka is van. Nem csak a Star Wars, de egy másik filmes mítosz, az Indiana Jones jogai is a mamutcégnél kötöttek ki. Így szinte biztos, hogy a profitorientált filmes cég a másik fejőstehenet sem fogja sokáig állni hagyni az istállóban.

Hogy melyik folytatáshoz miként áll majd a közönség, egyenlőre ne tudni. Azt azonban csak emlékezetűül írom, hogy a Star Wars Blu-ray kiadásánál, az újonnan megváltoztatott film hírére a rajongók bojkottal reagáltak és polcokon hagyták a sokadszorra letisztított hanggal és képpel bíró kópiákat.