Tim Burton és Helena Bonham Carter életműdíjas lett a Londoni Filmfesztiválon

Tim Burton filmrendezőt, valamint élettársát Helena Bonham Carter színésznőt pályafutásuk elismeréseként a Brit Filmintézet tagságával tüntették ki a hétvégén véget ért Londoni Filmfesztiválon.

„Ez jó, mert így nem lesz féltékenység otthon. Igazán előzékeny gesztus, hogy mindkettőnket egyszerre tüntettek ki” – mondta Bonham Carter a díjátadást követően.
Burtonnek az elismerést Sir Christopher Lee nyújtotta át, míg Bohnam Carter Sir Trevor Nunntól kapta a megtisztelő címet a Brit Filmintézet által szervezett ceremónián a London szívében álló Banqueting House-ban.

Az 56. Londoni Filmfesztivál Burton háromdimenziós Frankenweenie – Ebcsont beforr című animációs filmjével kezdődött. A filmmustra zárónapján, vasárnap pedig a Dickens-év tiszteletére elkészült Szép remények című új filmfeldolgozást vetítették Bonham Carterrel az egyik főszerepben.

A legjobb filmért járó díjat Jacques Audiard francia rendező már Cannes-ban is nagy feltűnést keltő De rouille et d’os című alkotása kapta, amely egy súlyos balesetet szenvedett delfinidomár és egy utcai bunyós kapcsolatáról szól. A francia rendező három éve A próféta című filmjével már nyert egyszer a londoni filmmustrán – emlékeztetett a BBC online hírszolgálata.

-mti-