Oliver Stone filmrendező Budapesten tart mesterkurzust

Oliver Stone, a JFK, A szakasz, a Született gyilkosok világhírű rendezője tart mesterkurzust Budapesten a Puskin moziban szeptember 21-én és 22-én.

„A Filmíró Mesterkurzusok hétvégéi egy-egy világszerte elismert filmíró köré szerveződnek, akik inspiratív jelenlétükkel új impulzusokat adhatnak a magyar forgatókönyvíróknak. A neves meghívott vendégek a két nap folyamán bemutatják sajátos munkamódszerüket és megosztják a közönséggel szakmai tapasztalataikat. Reményeink szerint ezek a szakmai események hozzájárulnak a magyar forgatókönyvíró szakma és a magyar filmipar megújulásához. A további tervezett vendégek: Joe Eszterhas, Alan Parker, Luc Besson” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

A szeptember 21-22-i (pénteki és szombati) első kurzus hallgatói Oliver Stone alkotói munkamódszerét ismerhetik meg a filmötlet születésétől a cselekmény és karakterek felépítésén át az elfogadott forgatókönyv létrehozásáig. A beszélgetés moderátora Gyárfás Dorka újságíró lesz.

 

„Nem vagyok politikai újságíró, mindig ugyanazt teszem: keresem az emberi drámákat. Vegyük azokat a személyeket, akikkel eddig foglalkoztam: Nixon, Jim Morrison és a többiek esetében a korról, a társadalomról, az akkor aktuális közéleti kérdésekről, beleértve a politikusokat is akartam a lehető legtöbbet megmutatni. Értem, hogy az amerikaiak ma kissé paranoiásak, de nem állt szándékomban politikai nyilatkozatot tenni” – idézi a rendező-forgatókönyvírót a sajtóközlemény. Stone legújabb filmjét, a Vadállatokat a 9. miskolci Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja először a magyar közönség. Az alkotást a Filmíró Mesterkurzuson is vetítik.

 

Az első Filmíró Mesterkurzuson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A kurzus elsősorban szakmai továbbképzés, ezért a filmszakmában dolgozók és a filmszakos hallgatók előnyt élveznek a bejutásnál – szerepel a kommünikében.

mti