Cserhalmi Sára filmje csütörtöktől a mozikban

Csütörtöktől vetítik a mozikban Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim címűfilmjét, amelynek díszbemutatója kedden este lesz a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A produkciót a 43. Magyar Filmszemlén láthatták a nézők, ám a nemzetközi premierre, amely a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt, újravágták a végső változatban 87 perces alkotást.

 

A film két barát története a magyar közelmúlt egy mindmáig homályos és tisztázatlan fejezetének tükrében.

Az alkotás eredetileg kisjátékfilmnek indult. „Úgy éreztük, nem lehet 25 percben elintézni, több időt érdemel” – nyilatkozta Cserhalmi Sára korábban az MTI-nek filmjéről, amely diplomamunkája is egyben. „Már a címe is sugallja, miről szól. Egy férfi elmegy a levéltárba és megtudja, hogy a legjobb barátja besúgta őt” – fejtette ki a rendező. Mint kiemelte, filmen még nem foglalkoztak ezzel a témával, azzal, hogyan élhet ma egy volt besúgó, miként számol el magában azzal, amit tett és milyen módon hat valakire, hogy besúgták.

A napjaink Magyarországán játszódó alkotás főszerepeiben Cserhalmi György és Derzsi János látható. Előbbi a besúgott, utóbbi a besúgó. A fiatal rendező úgy fogalmazott, csodálatos élmény és megtiszteltetés volt ilyen nagy színészekkel dolgozni. „Édesapámat láthattam arról az oldaláról is, amelyet korábban nem ismerhettem. Nem úgy voltunk ott jelen, mint apa és lánya” – tette hozzá.

A filmben játszik Keres Emil, akit az utóbbi időben ritkán lehetett filmen látni, valamint Benedek Miklós, Mácsai Pál, Schneider Zoltán és Györgyi Anna.

A film állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I’m Film (Márk Iván és Csernai Judit), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini Post Republic munkatársa, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze.

A produkció nemzetközi premierje a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of The West versenyprogramjában volt július 5-én. Az alkotók két héttel a fesztivál előtt anyagi okok miatt lemondták a szereplést, ám végül sikerült előteremteni a hangutómunkákhoz és a kópia legyártásához szükséges pénzeket.