Előkerült John Travolta legendás fehér öltönye

Egy londoni kiállítás szervezői ráakadtak John Travoltának a Szombat esti láz című filmben viselt legendás fehér jelmezére, amelynek sorsáról 17 éve nem lehetett tudni.

A fehér diszkóöltönyt Travolta Tony Manero szerepéhez vette fel az 1977-es nagysikerű zenés filmben. A jelmezt a Christie’s aukcióján 93 ezer fontért vásárolta meg egy ismeretlen gyűjtő, ezt követően azonban többé nem lehetett hallani az ikonikus darabról – írta kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

A Victoria és Albert Múzeum kurátorainak a hollywoodi kosztümökből rendezett kiállításra készülve azonban sikerült felkutatniuk a ruhát, amely kitűnő állapotban került elő Londonból. A tulajdonos pedig engedélyezte, hogy a relikviát kiállítsák a tárlaton.

A három darabból álló öltöny a diszkózenét világszerte népszerűsítő film elsöprő sikere nyomán vált legendássá. A Bee Gees filmzenéje minden idők legkelendőbb filmzenéje lett.

„Kilencéves voltam, amikor a Szombat esti lázat bemutatták, és még mielőtt láttam volna, már beleszerettem a zenéjébe” – mondta el az anonimitást kérő tulajdonos. Mint megjegyezte, nagy hatással volt rá Travolta rituáléja a filmben, amellyel esténként kiválasztotta azt a ruhát, amelyben táncolni indult egy igazi életétől teljesen eltérő másik világba.

A poliészterből készült mellényes öltönyt egy brooklyni olcsó férfiruhaüzletben szerezték be a filmhez. John Badham rendező eredetileg azt akarta, hogy Travolta feketében táncoljon a fináléban, de a jelmeztervező Patrizia Von Brandenstein meggyőzte őt, hogy inkább a fehér ruhát válassza.

A Hollywood Costume kiállítás októberben nyílik meg a Victoria és Albert Múzeumban.