A Sátántangó minden idők legjobb ötven filmje között

A Brit Filmintézet (BFI) filmművészeti folyóirata, a Sight & Sound tízévente állítja össze a listát 846 tekintélyes filmes szakember – filmkritikusok, kurátorok és forgalmazók – szavazatai alapján – ismertette a Magyar Filmunió csütörtöki közleménye.

 

Tarr Béla 1994-ben bemutatott Sátántangó című filmalkotása a 35. helyet kapta a szavazatok alapján. Az ötven legjobb között nem szerepel más magyar film.

A BFI honlapján (www.bfi.org.uk) közzétett eredmény szerint ötven év után először szorult ki az első helyről Orson Welles Aranypolgár című filmje, amelynek helyét az idei szavazatok alapján Alfred Hitchcock Szédülés című alkotása foglalta el. 

Az első tíz film között szerepel még sorrendben Ozu Jaszudzsiro Tokiói történet, Jean Renoir Játékszabály, F.W. Murnau Virradat, Stanley Kubrick 2001: Űrodisszeia, John Ford Az üldözők, Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel, Carl Dreyer Szent Johanna – Jeanne D’Arc, valamint Federico Fellini 8 1/2 című filmje.

Az ötven legjobb listájára alig került XXI. századi produkció. A legfiatalabb alkotás David Lynch Mulholland Drive – A sötétség útja című thrillere 2001-ből, amely a 28. helyen szerepel.