Sikeres volt a Schwarzenegger Múzeum első éve

Messze földről is elzarándokoltak az osztrák származású filmszínész és volt kaliforniai kormányzó gyerekkori otthonába.

A ház, a hová egyébként szobrot avatni mi is elzarándokoltunk, Graz közelében, Thalban van. Több mint 20 ezren keresték fel; akadtak, akik Kínából, az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából érkeztek, hogy megnézzék, hol és hogyan gyermekeskedett a „Terminátor”. (A hajdani testépítő a Terminátor című mozifilmmel lett igazán világhírű.)

A múzeumban helyet kaptak a „kis Arnie” első súlyzói, amelyeket tizenévesen emelgetett, de felnőtt korából is bőven van tárgy: be lehet ülni az íróasztal mögé, amelyet Kaliforniában használt kormányzóként. A bútorzat ugyanakkor döntően Schwarzenegger családjáé volt – azzal együtt vette meg az ingatlant 2009-ben egy helyi múzeumi pénzalap. Két évbe telt, míg minden elrendeződött. Az intézmény tavaly nyílt meg, július 30-án, – az immár 65 éves – Schwarzenegger születésnapján. 

A múzeum forgalmát érezhetően befolyásolja, ha hír röppen fel Arnoldról. Utána mindig többen jönnek” – idézte Peter Urdlt, a múzeum szellemi atyját az austriantimes.at című osztrák honlap.

Idén augusztusban a múzeum központi alakját is az intézménybe várják, már csak azért is, mert részben ott készül róla dokumentumfilm.