Batman gonosztevők hatására gyilkolt

Joker gyógyszerét szedte be a coloradói mészáros.

A hivatalos vádemelés napját jövő hétfőre, július 30-ára tűzték ki. A péntekre virradó éjjel végrehajtott mészárlásban 12 ember életét vesztette, további 58 pedig megsebesült. Rendőrségi források szerint James Holmes egyik fegyvere, egy gépkarabély felmondta a szolgálatot; ha ez nem történik meg, az áldozatok száma még magasabb lenne.

Az ügyészség hétfőn bejelentette, hogy emberöléssel fogja megvádolni Holmest, akit a bíróság ezért halálra ítélhet. Carol Chambers kerületi ügyész közölte: konzultálni kíván az áldozatok hozzátartozóival arról, hogy kérje-e a Coloradóban kiszabható legsúlyosabb büntetést.

Az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint a 24 éves volt ideggyógyász doktorandusz azért festette a haját élénkvörösre, mert a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A gyanúsított éppen a Denevérember-filmek legújabb részének csütörtök éjfélkor kezdődött bemutatóján tört be az aurorai mozi egyik termébe, és nyitott tüzet a nézőkre. Holmes lakásán több Batman-relikviát találtak.

Első bírósági megjelenése alkalmából a kezén-lábán megbilincselt Holmes egyszer sem szólalt meg és az élő televíziós közvetítés tanúsága szerint fásultan meredt maga elé. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt. A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója.

A lövöldözés indítékára a nyomozók még mindig nem találtak magyarázatot. Holmes, aki a Coloradói Egyetemen ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni, a doktoranduszok első évfolyamának júniusi szóbeli vizsgája után bejelentette, hogy abbahagyja a tanulmányait. A gyanúsított, akit kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek ismertek, és aki gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel, az utóbbi hónapok során internetes szállítóktól – legálisan – fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat szerzett be.

Médiaértesülések szerint Holmes a támadást megelőzően Vicodin nevű fájdalomcsillapítót vett be. Ezt az orvosi rendelvényre kapható gyógyszert megtalálták a véletlen túladagolásban 2008-ban elhunyt színész, Heath Ledger szervezetében is. Ledger az előző Batman-filmben Jokert alakította. A Vicodin mellékhatása eufória, paranoia és ritka esetekben hallucináció lehet. Lapinformációk szerint a gyanúsított marihuána-élvező volt.

Az egész Amerikát megrázó tragédia nyomán Barack Obama vasárnap felkereste a Denver elővárosának számító, 325 ezres Aurorát, hogy részvétét fejezze ki a megölt áldozatok hozzátartozóinak és találkozzon az életben maradottakkal. Az elnök kijelentette: el kell gondolkodni azon, hogy miként lehetne megelőzni a hasonló értelmetlen tragédiákat.

A látogatás során Obama és Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője megfogadta, hogy nem fogja kiejteni a gyanúsított nevét. Az elnök a sebesülteket ápoló aurorai kórházban a kamerák előtt kifogásolta, hogy a gyanúsítottra túlzott médiafigyelem irányul, és reményét fejezte ki, hogy azt az áldozatok emléke és többeknek a tragédia helyszínén tanúsított helytállása el fogja feledtetni.

Holmest egyébként, aki ámokfutásának éjszakáján golyóálló felszerelést viselt, közvetlenül a mozi mellett fogták el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem negyven liter benzint találtak a rendőrök. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy harminc házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek.

A tragédia hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken Obama elnök és leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney is politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta Coloradóban az ellenfélre nézve negatív választási hirdetéseket.