Új-Zélandon debütál novemberben A hobbit

Új-Zélandon rendezik meg Peter Jackson A hobbit – Váratlan utazás című filmjének világpremierjét november 28-án – értesült a BBC online hírszolgáltató.

A wellingtoni bemutatóra két héttel a film forgalmazásának megkezdése előtt kerül sor. A magyar mozik december 13-tól vetítik a produkciót.

 

Az Oscar-díjas Jackson rendjén valónak találta, hogy a világpremiert ott rendezzék meg, ahol „az utazás kezdődött”. Az új-zélandi filmrendező J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiájának filmes feldolgozásával aratott világsikert. A trilógia első részét 2001 decemberében mutatták be, és a következő két rész is karácsonykor került a mozikba. Az első kettő összesen hat technikai Oscar-díjat kapott, a harmadik viszont filmtörténelmet írt: A király visszatér mind a 11 Oscar-jelölését díjra váltotta. A filmeposz nagyban hozzájárult az új-zélandi idegenforgalom fellendüléséhez, és ahhoz is, hogy Jacksont 2010-ben lovaggá ütötték.

 

Az ötvenéves rendező A Gyűrűk Ura előzményeként feldolgozott új alkotást két részben és három dimenzióban küldi a mozikba. (A második rész 2013. decemberére várható.) A történetben Zsákos Bilbó Gandalf hívására a törpök segítségére siet, hogy visszaszerezhessék elveszett királyságukat Smaugtól, a sárkánytól.

 

Jackson a digitális technológia előnyeivel élve úgy tökéletesítette a film látványvilágát, hogy a megszokott másodpercenkénti 24 képkocka helyett 48 képkockával vette fel a jeleneteket – ismertette a bbc.co.uk.

 

A szereposztásban visszaköszönnek a régi arcok: a Frodót alakító Elijah Wood, a Legolasként megismert Orlando Bloom, Ian McKellen, aki Gandalfot játssza, és Cate Blanchett Galadrielként. Bilbó szerepére Martin Freemant választotta Jackson, aki ezúttal is maga jegyezte a forgatókönyvet alkotótársaival, Fran Walshsel és Philippa Boyensszel.

 

Jackson egyébként eredetileg producerként akarta irányítani a munkát, de a rendezőnek felkért Guillermo de Torónak vissza kellett lépnie a produkció előkészítésének csúszása miatt, amelyet a borsos, 500 millió dolláros költségvetés finanszírozása körüli problémák okoztak.