Scotty visszatér az űrbe

A Star Trek-sorozat mérnökét alakító James Doohan hamvait is magával vitte a kedden útnak indult első magánűrhajó.

 

A SpaceX vállalat által készített űrhajó a nemzetközi űrállomásra szállít utánpótlást. A hordozórakétához azonban egy külön kapszulát is erősítettek, amely automatikusan leválik, és Föld körüli pályára áll. A kapszula 308 ember hamvait tartalmazza, akiknek családjai egyenként háromezer dollárt fizettek azért, hogy szeretteik maradványai kijussanak az űrbe. A hamvak egy évig keringenek a Föld körül, majd a legkörbe érve megsemmisülnek – írta kedden a  The Daily Telegraph online cikke (telegraph.co.uk).

James Doohan neve szinte egybeforrt a Star Trek sorozatban alakított Scottyval, a széria Enterprise űrhajójának főmérnökével. A „Sugározz fel, Scotty!” – mondat, amely számtalanszor elhangzott az epizódokban, szállóigévé vált az idők során.

A kanadai színész 85 esztendős korában, 2005-ben hunyt el. Halála előtt úgy rendelkezett, hogy a hamvait juttassák ki az űrbe. 2007-ben a hamvait tartalmazó kapszula pár percre el is hagyta a Föld légkörét, de visszahullva az új-mexikói sivatagban találtak rá három héttel később. Egy évre rá a SpaceX megpróbálta a hamvak egy részét az űrbe juttatni, de a rakéta felrobbant és roncsai eltűntek a Csendes-óceánban.