Robert Redford a Watergate-ügyről forgat

A dokumentumfilmek vették át a tényfeltáró újságírás szerepét – nyilatkozta Robert Redford a BBC-nek abból az alkalomból, hogy részt vesz az idén először megszervezett londoni Sundance Filmfesztiválon áprilisban. A The New York Times online kiadása arról számolt be, hogy Redford a Discovery Channel számára dokumentumfilmet forgat a Watergate-ügyről.

A színész az 1977-ben négy Oscar-díjjal jutalmazott Az elnök emberei című filmben, amely a Watergate-botrányról szól, Bob Woodward riportert alakította. Mint most fogalmazott, szerinte az újságok minősége „meredeken hanyatlik”.

– Ezért váltak a dokumentumfilmek olyan fontossá. Valószínűleg jobban képviselik az igazságot – jelentette ki Redford, aki számos dokumentumfilmmel érkezik a függetlenfilmes fesztiválra.

A négynapos rendezvény a londoni O2 rendezvénycsarnokban lesz. Olyan filmeket is bemutatnak, amelyek a hagyományos januári utahi Sundance-en már szerepeltek – ismertette a BBC online hírszolgáltató.

A The New York Times online kiadása arról számolt be, hogy Redford a Discovery Channel számára dokumentumfilmet forgat a Watergate-ügyről. Az All The President’s Men Revisited című kétórás produkció azt vizsgálja, milyen hatást gyakorolt a politikai életre és a médiára a leleplezés az elmúlt negyven évben. A dokumentumfilm premierjét a nytimes.com szerint 2013-ra tervezik.

Redford azt mondta, elérkezettnek látja az időt a visszapillantásra, hogy „tájékoztassuk a jelent”. A színész-rendező egyébként ezzel a filmmel indítja útjára a Sundance Productions vállalatot, amely televíziók és a világháló számára készít műsorokat.

A Sundance Filmfesztivált néhány évvel Az elnök emberei bemutatása után alapította Redford. A film arról szól, hogyan tárja fel a Washington Post két riportere a Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrányt. Az ügy az amerikai újságírás egyik csúcspontja lett – emelte ki Redford a BBC-nek adott nyilatkozatban.

– Akkoriban az újságírás morálisan és szakmailag is a csúcsra ért. Nyilvánvalóan elmúltak azok az idők, de azt nem hittem volna akkor, hogy az újságok színvonala ennyire meredeken és drasztikusan süllyed, és az újságírókat vezérlő alapvető szabályok (legalább két egymástól független forrás kell, mielőtt idézni lehet azokat) eltűnnek. A felelősséget felváltotta a szenzációhajhászás. Szerintem ez ártott az újságírásnak. A hazámban az emberek azon tűnődnek, hol találják meg az igazságot – fogalmazott.

Miközben azért a lapok sem tétlenkednek a botrányok leleplezésében – mint például a brit The Guardian, amely a telefonfeltörések ügyében gyűjtött bizonyítékot, vagy a The New York Times, amely bizonyos amerikai kórházakban tapasztalható túlzott sugárzásról adott hírt, Redford szerint mégis a filmesek vették át a tényfeltárók szerepét – jegyezte meg a bbc.co.uk cikke.

A filmes produkcióknak több ideje van mélyre ásni egy témában, míg az újságokat köti a lapzárta – emlékeztetett a színész.

Ezekből a dokumentumfilmekből Redford szerint olyasmit is meg lehet tudni, amit a kormány vagy a nagyvállalatok el akarnak titkolni. -Az egyik film, amelyet Londonba viszünk, a Chasing Ice, évekig készült, és a hegyek jégsapkáinak eltűnését dokumentálja, azt, miként hat a klímaváltozás az ökoszisztémára. Erős film és szerintem nem vitatható. Ha az ember olyan dokumentumfilmet készít, amely komoly bizonyítékokkal szolgál, az érték a néző számára. Még akkor is, ha a politikai rendszerünkben sokan akadnak, akik tagadják mindezt – ami őrület.

Abban azonban nem hisz az amerikai filmes, hogy egy film képes hatni a politikára. – Meg tud változtatni valamit egy film? Nem. Talán csak divat. Becsapnánk magunkat, ha azt hinnénk, hogy a film megváltoztat egy rendszert vagy egy kormányt – figyelmeztetett a 75 éves filmes.

A londoni Sundance filmfesztivál április 26. és 29. között lesz.