Folytatnák a Keresztapát, de a Paramount nem engedi

Beperelte az A keresztapa-trilógia szerzőjének fiát a regényfolyamból készült filmek mögött álló Paramount Pictures filmstúdió – közölte csütörtökön a The New York Times.

 

Anthony Puzo ugyanis áldását adta a maffiózó Corleone családról szóló regényfolyam egy újabb részének megjelentetésére The Family Corleone (A Corleone család) címmel. A keresztapa-trilógia szerzőjének, az 1999-ben elhunyt Mario Puzónak a fia az író hagyatékának kezelője.

 

A Paramount 2004-ben engedélyezte, hogy A keresztapa visszatér címmel Mark Winegardner folytassa a klasszikussá vált történetet. A könyvet a Random House adta ki. A stúdió azonban az újabb folytatásba, az ugyancsak Winegardner által jegyzett A keresztapa bosszúja című regénybe már nem ment bele. Ezt 2006-ban publikálta a Putnam kiadó.

 

 A múlt héten a New York-i szövetségi bíróságra beadott periratok szerint a Paramount Pictures azt állítja, hogy az ötödik kötet „elhomályosítja” egész sorozatot, és annak kiadói félrevezették az olvasókat, mikor úgy tüntették fel, mintha a stúdió is hozzájárult volna a publikáláshoz.

 

A Paramount egyúttal szeretné megakadályozni a The Family Corleone forgalmazását is, amely A keresztapa-sorozat előtörténetét dolgozza fel. A könyv szerzője Ed Falco, kiadója pedig a Grand Central Publishing, amely azt tervezi, hogy a regényt májusban dobja piacra. A filmstúdió kártérítést is követel, arra hivatkozva, hogy „meg kívánja őrizni A keresztapa-trilógia, az elmúlt 50 év egyik legnagyobb elismerést kiváltott és legkedveltebb művészeti alkotásának integritását”.

 

A keresztapa-trilógiát Francis Ford Coppola vitte filmvászonra, a három rész forgatókönyvének megírásában Mario Puzo is részt vett. A sorozat első részében, amely 1972-ben került a mozikba, és három Oscart nyert, olyan sztárok szerepeltek, mint Marlon Brando, Robert de Niro, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Andy Garcia és Diane Keaton. Az Amerikai Filmakadémia A keresztapát 1998-ban minden idők 100 legjobb amerikai filmje közül – a Casablanca és az Aranypolgár után – a harmadik, 2007-ben pedig a második helyre sorolta. (Az utóbbi rangsorolásban az Aranypolgár került az első, a Casablanca pedig a harmadik helyre.)