Megdigizett Yoda (filmkritika)

3D-ben hasít a Star Wars. Sajnos az utólagos konvertálással a térélmény nem lett az igazi, viszont kapunk pár extra jelenetet.

 

Hogy George Lucas évtizedek óta erőszakolja meg újra és újra a Star Warst ahhoz már lassacskán hozzászokunk, de hogy most ő is a 3D-s őrületben tobzódva újra rendeleltetti a filmjeit engem is kíváncsivá tett. Mi újat tud mutatni 3 VHS (az új trilógia egyszer, a régi háromszor), 2 DVD kiadás és a Blu-ray után? Lucas ugyanis az a fajta spíler aki ha nem is kínosan de mindig ügyel arra, hogy legyen a rajongóknak oka arra, hogy újra pénzt adjanak ki azért amit már vagy ötvenszer láttak. Ezúttal a 3D és a már a Blu-ray kiadásra szánt változtatások azok, amik a széles vásznon helyet kaptak.

 

Én úgy vagyok vele, hogy számomra a 3D nem sok mindent ad hozzá a moziélményhez. Életem legjobb filmjeit – sőt, hogyha az IMDB TOP 250-es listáját is alapul vesszük és a minden idők legjobb filmjének számító Remény rabjait elfogadjuk az abszolút elsőnek, akkor életem FILMJÉT is – 2D-ben néztem meg és soha nem az nyűgözött le a történetmesélés vagy a karakterábrázolás kárára, hogy egy kar kinyúlik a vászonról vagy éppen az arcomba robban egy pokolgép. Ám kétségtelen, hogy homlokban erősen gyöngyözni kezdtem, amikor megtudtam, hogy jön 3D-ben a Csillagok háborúja. A Star Wars atyja azonban élt a trükkel mint a kissrác aki a kedvenc fagyiját alulra kéri, hogy a filmeket nem bemutatási sorrendben, hanem kronológiailag rendezve mutatja be. Évenként. 

Vajon mennyit hoz végül a Lucas konyhára a 3D?

 

Megbarátkozva a tudattal, hogy a saga legjobb, legerősebb és máig a leghúzósabb darabjának számító Birodalom visszavág-ig még 4 évet kell várnom, hogy lássam 3D-ben – azt persze megjósolni sem lehet, hogy addig egyáltalán megmarad-e az érdeklődés a 3D iránt, hiszen Amerikában már most alábbhagyni látszik a 3D-s őrület – beültem a Baljós árnyakra. Tesztelve az utólagosan konvertált térélményt. Hááááááát…

Hmmm...Kellett ez nekünk?

 Nos, kezdjük ott, hogy egy előttem jegyet váltó mozilátogató már a jegypénztárosnál érdeklődött, hogy vajon mennyiben lett új a film. A tikettárus pedig szinte tekintete változása nélkül közölte, hogy semmiben, csak 3D-sítve lett. Akkor itt szeretném tisztázni, hogy új is lett egy hangyányit, meg nem is. 

A fogatversenynek jót tett a 3D élmény

 A Baljós árnyak már anno, a DVD kiadásra kapott egy pár, a mozibemutatóban még nem látott extrát. Hosszabb lett a fogatverseny, a corusanti megérkezés után láthattuk a szereplőket légi taxiba szállni és a galaktikus szenátusban egypár szereplő digitálisra lett cserélve. Ezeket most is megkapjuk, sőt az 1999-ben bemutatott filmben még báb alakította Yoda helyett is kapunk egy digitálisan megrajzolt jedi mestert. 

Ilyen volt, ilyen lett

 Az, hogy mennyire jogos Lucas állandó toldozgatása foltozgatása a már nagy sikerre vitt filmeken, fórumok és Star Wars klubok állandó vitatémája, én nem is szeretnék ebben igazságot tenni. De, hogy a 3D-sítés annyira sikerült jól, mint a tehénre felszenvedett gatya, az sajnos tisztán látszik. George! Erre egy külön technika van, és hiába rendelelik a THX szakemberei még évekig a filmeket 3D-be, az biza nem lesz ugyanaz. Ahogy egy haverom mondta: „Hát nem egy Avatar”. Hát nem! Mindazonáltal a Star Wars-t szeretjük, így minden kis kütyü amire rá van nyomva ez a két varázslatos szó nekünk, rajongóknak azonnal kell. Így nem is lehet kérdés, hogy ott van-e a helyünk az újravetítéseken, annak ellenére, hogy sokszor a kép a 3D-s szemüveg nélkül is ugyanúgy élvezhető mint vele. 

Ez a harc, ez a változat lesz a végső???

Jah, és még egy adalék. A Cinema Cityk-ben ajándék a 3D-s szemüveg, így vetítés után a szemcsit hazavihetjük, a következő térélményes vetítésre pedig már saját szemüveget villanthatunk.