Vad Magyarország – A hiánypótló DVD (bemutató)

Török Zoltán madarai kirepülnek a képernyőből, halai lefröcskölik az arcunkat a szürke marhák pedig egyenest a mellkasunkba lépnek.

 

Régóta hiány volt a magyar piacon a hazai gyártású természetfilm. Most Török Zoltán vette kezébe a Homoki Nagy Istváni örökséget és belevágott a Vizek birodalma alcímet viselő Vad Magyarország leforgatásába. Csak remélni tudom, hogy lesz még folytatás, annyira szép és igényes hazai természetfilm született, hogy újabb részért kiált.

 

Külcsín 

A filmről ódákat lehet zengeni, de nézzük inkább a DVD kiadást. Előre leszögezem, hogy néhány budapesti üzleten kívül ne nagyon keresse senki könyvesboltokban, de ezen a linket, http://termeszetfilm.blog.hu könnyen és kényelmesen lehet megrendelni a kiadványt. Amit tudni kell róla, hogy teljesen saját gyártásban készül, mint a nyomás, mind pedig a sokszorosítás. Ami a külcsínt illeti egységes formát követ a korong. A borítón és a gerincen szereplő sas, a film fő vonulatát sejteti, akárcsak a lemezre nyomott madárka. (Ismét kákán a csomó, de el tudtam volna képzelni, ha a fent említett három helyre három különböző képet kapunk.) Az összképet már csak egy szépen nyomott belső borító húzta volna az egekig, de ez már lehet csak az én heppem.

 

Belbecs

Az igényes film, igényes körítés kapott. A főirányvonalakat követő külcsínt tovább tetézi a lemezt a lejátszóba helyezés után szemünk elé táruló menükép. A kopasz fán üldögélő sas szüntelen pásztázza környezetét, amíg ki nem választjuk a megfelelő opciót. Ez egyébként a vége főcímben is visszaköszön, de ezt kommentárjában (választható extra) a rendező meg is jegyzi, hogy annyira tökéletes kép volt a homogén, kék háttér előtt üldögélő madár, hogy muszáj volt felhasználniuk. Jaj de jól tették.

 

A menü egyébként egyedül a Beállításoknál nem mozog, az extráknál fodrozódó felhő előtt bökhetünk rá a rendezői kommentárra, vagy éppen a kimaradt jelenetekre, amik 2-2,5 perces rövid kis történetek. A kép HD-ben lett rögzítve, így nem kétséges, csodálatos még DVD-n is, hát még Blu-ray-n milyen lehet. Irigykedem is rendesen a kékhordozó lejátszására alkalmas szerkezettel bíró felhasználókra.

 

A Vad Magyarország – a Vizek birodalma nem csak filmnek magával ragadó, de mint DVD is kötelező vétel. Minden természetbarátnak polcra kell tennie.

 

Fotó a filmből: „Íme, egy tipikus rétisas család”

A fotókért ismét sok-sok puszi Ivettemnek.