Sherlock Holmes nevében – Új ifjúsági film január végétől a mozikban

Hamarosan országszerte játsszák a mozik a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági kalandfilmet; a dunaújvárosi alkotók munkájára január 26-tól válthatnak jegyet az érdeklődők.

 

Bernáth Zsolt rendező, a mozit készítő Cruel World Team filmtársulat egyik tagja a szerdai sajtóvetítés után az MTI-nek elmondta: a 3D-Film Kft. forgalmazza az alkotást, amelyet a Cinema City hálózat mozijaiban vetítenek, emellett az e-cinema rendszerben is elérhető lesz a vetítőtermek számára.

 A kisvárosi történetben a rejtélyekért, no meg a Sherlock Holmes-történetekért rajongó két fiú (Watson és Holmes), valamint egy kislány (Ica) próbálja megfejteni, mi történik azokkal a gyerekekkel, aki eltűnnek néhány napra, majd álmok, motivációk, mosoly és érdeklődés nélkül kerülnek elő. Ahogy belevetik magukat a nyomozásba, borzongató dolgokat tudnak meg: egy szemtanú állítja, hogy egy vicsorgó szörny rabolta el az egyik kisfiút, valaki pedig bejelölte a gyerekek iskolai csoportképein, hogy ki lesz a következő áldozat. A fiúk közben összefutnak Ádler Icával, akinek az édesapja is hasonló esetek ügyében nyomozott évekkel korábban, amíg ő maga is el nem tűnt, mindössze egy titokzatos cirkuszjegyet hagyva maga után: Circus Infractus Somnius, az Összetört Álmok Cirkusza. A cirkuszi szál felderítése még több titkot fed fel, egymás után következnek a kalandok, hogy végül „Sherlock Holmes nevében” megoldják a rejtélyt és megmentsék a város gyermekeit álmaikkal együtt.

A Holmes szerepét alakító Szénási Kristóf és a Watsont játszó Ungvár Ádám Földessy Margit színjáték- és drámastúdiójának növendékei. Mindketten először álltak kamera előtt, akárcsak az Icát alakító Kugler Nikolett – fűzte hozzá Bernáth Zsolt. A gyerekeken kívül szerepel még a filmben Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Kiss Attila és Tahi-Tóth László is.

A film alacsony költségvetésűnek tekinthető, mindössze 20 millió forintból készült el. A rendező korábban az MTI-nek elmondta, hogy a forgatókönyvvel pályáztak ugyan a Nemzeti Kulturális Alapnál támogatásra, de nem kaptak, így teljes egészében magánpénzből dolgoztak. A film producere Váczy Károly.

A filmet az elsőtől az utolsó kockáig Dunaújvárosban rögzítették, lévén az alkotók a városban élnek, ott rendelkeznek olyan kapcsolatokkal, amelyek nagyban segítették a forgatást. A belváros szocreál épületei, a téglalakások, és mindezzel ellentétben az ipari létesítmények mentén található zord alagutak, tornyok tökéletes háttérnek tűntek ehhez a kalandos, vidám, de mégis komoly, izgalmas történethez – írta a filmről Bernáth Zsolt forgatási naplójában.

A forgatókönyvet a 3. HBO Forgatókönyvírói Pályázat nyertese, Kis-Szabó Márk jegyzi, az operatőr Szentkuti Tamás, a vágó Végh Zoltán és a Bernáth Zsolt, a zeneszerző pedig Gulya Róbert.

 Bernáth Zsolt beszámolt arról, hogy a Sherlock Holmes nevében díszbemutatóját karácsony előtt rendezték Dunaújvárosban. Mint elmondta, két teltházas vetítést tartottak és a közönségnek tetszett a film, jók voltak a visszhangok. Az alkotók ezek alapján úgy látják, van igény az ifjúsági filmekre, amelyek az utóbbi időben „eltűntek” a filmes palettáról.

 A rendező jelezte: amennyiben lesz filmszemle, benevezik az alkotást.