Kalapács alatt Monroe karikagyűrűje és a Jóbarátok kanapéja

Dorothy piros cipellőjéből, Monroe karikagyűrűjéből vagy a Jóbarátok kanapéjából is jó karácsonyi ajándék lehet: egy csütörtökön kezdődő hollywoodi árverésen számos híres filmes relikvia kerül kalapács alá.

 A hollywoodi ikonok tárgyainak kétnapos Beverly Hills-i aukcióján többek között arra a piros cipellőre lehet licitálni, amelyet a Dorothyt alakító Judy Garland viselt az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmmusicalben. A Profiles in History árverés szervezői szerint ez a legépebben megmaradt topánka a forgatáson használtak közül fennmaradt négy párból.

A piros cipőket előzetesen kétmillió dollárra (460 millió forintra) értékelték. A vásárló kiegészítésképpen Dorothy kék-fehér kötényruhájához is hozzájuthat, amelynek 200-300 ezer dollárra (46-70 millió forintra) tették az árát – számolt be róla a Hollywood Reporter online kiadása.

 

Az Ózból egy harmadik relikvia, a gyáva oroszlán egy kosztümje is kalapács alatt végzi. Az igazi oroszlánbőrből készült portékát kétmillió dollárra tartják.

Marilyn Monroe több emléktárgya is szerepel az aukción. 40-60 ezer dollárra (9-14 millió forintra) becsülték annak a meghívónak az árát, amely 1962-ben John F. Kennedy születésnapjára invitálta a filmcsillagot, aki az ünnepségen a Happy Birthday éneklésével köszöntötte a politikust. Earl Moran Monroe-ról készített aktja 70-90 ezer dolláros (16-20 millió forintos) becsült áron kerül kalapács alá.

 

A legizgalmasabb darab azonban Marilyn 3,5 karátos platina és gyémánt karikagyűrűje, melyet Joe DiMaggiótól kapott egybekelésük alkalmából 1954-ben. Az ékszer értékét 500-700 ezer dollárra (115-161 millió forintra) becsülik.

 

A THR.com cikke szerint elárverezik a Vissza a jövőbe 3.-ból ismert DeLorean időgépet: ezzel a kissé felturbózott autóval landolt a főhős az indiánok és az amerikai lovasság között dúló csata kellős közepén. A Jóbarátok tévésorozat 4-6 ezer dollárra (920 ezer-1,4 millió forintra) értékelt, jól ismert narancssárga kanapéjából is szép ajándék lehet. A muzeális értékű jelmezek közül pedig Steve McQueen Le mans című autóversenyzős filmjében viselt sofőrruhája és Lugosi Béla 1931-ben felöltött fekete Drakula-köpönyege is gazdát keres.

 

Hozzászólások lezárva.